Hogyan öltöztessük a gyerekeket ősszel?

Az utóbbi években ritka az igazi őszi idő. Vagy nyár van, vagy rögtön tél, kevés az átmenet. De ha mégis van, akkor pedig fogjuk a fejünket, hogy mit is adjunk aznap a gyerekekre…

Idén szerencsére eddig úgy tűnik, kapunk az őszi időjárásból is bőven, szeptember elején a szokásos indián nyár helyett rögtön hűvösebb lett. Azóta néha visszajön a meleg, de sosem annyira, hogy az embernek kedve legyen elindulni a strandra. Inkább csak olyan kellemesen, amikor élvezzük, hogy még kint ülhetünk a kertben a kávénkkal.

Ami nem egyszerű ilyenkor, az a gyerekek öltöztetése reggel, mert akkor még elég hűvös van, később viszont tudjuk, hogy folyni fog róluk a víz a meleg nadrágban, amit ráadtunk.

Annyi mindent kell ilyenkor mérlegelni, pláne, ha bölcsibe, oviba készülünk éppen.

Eleve, ha az ember korán kel, még nem süt teljesen a nap, látja, hogy éjjel esett, akkor már egy fokkal fázósabban indul a nap. Egy darabig nézelődünk ki az ablakon, de aztán arra jutunk, biztos, ami biztos, a telefonon keressük meg a napi előrejelzést. (Ha a telefon 30 fokot mutat, de kint épp esik és úgy fúj a szél, hogy a madarak is szinte tolatva repülnek, akkor is megnyugszunk, hiszen a telefon jobban tudja, szép idő lesz. Vagy nem.)

Miután megnéztük, hogy reggel hideg van, de napközben meleg lesz, rájövünk, hogy nem lesz jó az a ruha, amit este előrelátóan kikészítettünk a gyerekeknek, mert abban most még fázni fognak. Elindulunk melegebb ruhát keresni, de az első akadályba itt ütközünk: nem hajlandóak változtatni, akkor is a nyári, rövid ujjú kutyás póló kell. Ilyenkor eszünkbe jut, hogy végülis nem is mondanak butaságot, mert a réteges öltözködés a legjobb, úgyhogy meghátrálunk, és kijövünk a gyerekszobából egy ígérettel, miszerint azért ráhúznak egy vastagabb hosszú ujjú felsőt. Amit persze nem találunk, legalábbis olyat nem, ami mindenkinek megfelel.

Nagy nehezen mindenki felöltözött – mi is! –, és készen állunk az indulásra, érkezik a következő gond, a kabát. Ami minek kell, hiszen kint már süt a nap, és ha süt a nap, az azt jelenti, hogy meleg van. És pláne minek kell esetleg fülvédő, vagy neadjisten sapka, senkin nincs, és ez nem igazság.

Ez a jelenet valószínű sok családban lejátszódik egy hétköznap reggel, és sok szülő érzi már nagyjából 8-kor emiatt olyan kimerültnek magát, mintha végigdolgozta volna a napot.

Átmeneti ruhákat összerakni, aztán ráadni a gyerekekre nem mindenkinek egyszerű.

Végig kell gondolni az egész napjukat, mit fognak csinálni, hol lesznek, mennyire fognak fázni, vagy mennyire lesz melegük.

Ahogy már írtuk, reggel többnyire hűvös van, akkor is, ha süt a nap, ezért érdemes egy kicsit melegebb nadrágot, harisnyát rajuk adni, felülre pedig több réteget. Egy rövid ujjú póló kardigánnal tökéletes lehet, vagy hosszú ujjú vékonyabb pulóverrel. Persze egy ovis vagy bölcsis kisgyereknek egyáltalán nem biztos, hogy ebédig kitart az első szett, ezért gondoljuk tovább, mit szoktak csinálni napközben.

Ha olyan helyre jár, ahol biztosan kimennek esőben is, legalább 2 pótzoknit és pótnadrágot tegyünk be, és mindig legyen náluk esőnadrág, esőkabát, és vízálló cipő. Ősz elején, amikor még talán nincs olyan meleg, nem kell bélelt kinti ruha, mert csak megizzadnak benne.

A másik pedig, hogy nem kell minden nap hazavinni és kimosni ezeket az ott használt játszós ruhákat. Bármennyire elborzadunk, amikor meglátjuk a saras nadrágot, ha egész hétre nagyjából ugyanolyan időt írnak, elég, ha kicsit ott helyben letisztogatjuk, és bőven jó lesz másnapra is. (Persze ha csuromvizes, és esély sincs rá, hogy megszáradjon, akkor azértnem árt hazavinni…)

Ha olyan az ovi, ahol esőben egészen biztos, hogy nem mennek ki, a legjobb, ha bentre sem adunk rájuk túl meleg ruhát, mert ilyenkor a legtöbb helyen a csoportszobában azért tornáznak, szaladgálnak egy kicsit.

Az, hogy az átmeneti időben kell-e sapka, fülvédő, általában attól függ, mekkora szél van. Ha nagyobb, de egyébként nem lenne túl hideg, érdemes egy kis pamut fülvédőt (vagy sapkát) adni a gyerekekre, mert sokkal komfortosabban fogják érezni magukat, nem kell a vastagabb kabátot előkeresni, mert nem fognak átfagyni.

Gyerekeket öltöztetni a nyarat kivéve nagyjából soha nem egyszerű. De ha arra figyelünk, hogy napközben ne izzadjon rá a ruha, és ne is legyen nyári darabokban, mert bármit mond, fázni fog, akkor már nagyot nem fogunk tévedni. És jusson eszetekbe, hogy ahány ember, annyi hőháztartás – vagyis azért, mert te fázol, nem biztos, hogy más is így érez…