Blog

A NAGY cumi kérdés

2023.01.22 16:02
A NAGY cumi kérdés

Aki figyelmesen követi, mi történik mifelénk, láthatta, hogy nemrég egy új termékkel bővült a kínálatunk: megérkeztek a BIBS cumik! Mi nagyon örülünk nekik, mert a babák szeretik, biztonságos a használatuk – és nem mellesleg nagyon szépek.

Aki figyelmesen követi, mi történik mifelénk, láthatta, hogy nemrég egy új termékkel bővült a kínálatunk: megérkeztek a BIBS cumik! Mi nagyon örülünk nekik, mert a babák szeretik, biztonságos a használatuk – és nem mellesleg nagyon szépek.

Talán így advent környékén az emberek békésebb kedvükben vannak és nem kötnek bele rögtön abba, hogy miért is használna bárki cumit. Tudjuk, hogy több tábor van: akik adnak a babájuknak és szeretik, akik soha, semmi pénzért nem próbálnák ki, és akik szerettek volna adni, de a kisbaba nem fogadta el.

Mivel mi az első táborba tartozunk, ezért most inkább arról mesélnénk, miért lehet hasznos szülőknek és babáknak egyaránt, miért gondoljuk, hogy senkinek nem kell szégyenkeznie amiatt, mert odaadja az picinek. 

Egy újszülött semmi másra nem vágyik, mint az anyukája folyamatos jelenlétére, hogy bújhasson, ringassák, arra, hogy szopizhasson, cumizhasson – általában az anyukájukon.

Akiknek azonban ez nem mindig jó. Tudjuk, vannak, akik szerint jónak kell lennie és kész, de ismerünk olyan anyukákat, akik nem szeretnének élő cumik lenni, és csinálnának mást is napközben a szoptatáson kívül. Pláne, ha például egynél több gyerekük van. Vagy néha kimennének a konyhába egy fél órára csendben ülni és bambulni maguk elé. (Mindkettő megtörtént eset.)

Ha azok közé tartoztok, akik hálásan gondolnak a cumira, mint lehetőségre, hogy megnyugtassuk a kisbabánkat, felsorolunk pár pontot, hogy miért is jó dolog, illetve, hogy mire érdemes figyelni a választásnál.

1.     A cumik különböző méretekben kaphatóak, korcsoportok szerint. Mindenképp a kisbaba életkorának megfelelőt válasszuk, ne akarjunk előre ugrani, egy totyogósnak való biztosan nagy lesz az újszülöttnek. Nálunk két méretet találtok, a kisebb fél éves korig ajánlott, a nagyobb 18 hónapig.

2.     Nem mindegy, milyen a kialakítása, keressünk olyat, ami nem nyomja meg sem a száját, sem az állát, és lehetőleg legyen rajta szellőzőlyuk, hogy a bőre tudjon lélegezni, és elkerüljük a kiütéseket a száj körül.

3.     Figyeljünk arra, hogy mindig tiszta legyen a cumi, fertőtlenítsük le forralt vízzel gyakran, de az első használat előtt mindenképp.

4.     A cumizás biztonságérzetet ad a babáknak. Sokan a hasfájós korszakban vetik be először, mert megnyugtatja őket, hamarabb megvigasztalódnak egy nagyobb sírás után.

5.     Két etetés között segít, hogy a kisbaba békében nézelődjön, boldogan, amiért szopogathat valamit a szájában.

6.     Kutatások szerint csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

7.     Segít az elalvásnál, elálmosítja, ellazítja a kisbabákat

A felsoroltakon kívül az egyik nagy előnye (ami néha a hátránya is, ha például elveszítjük...) az, hogy eldobható. Vagyis amikor úgy érezzük, eljött az ideje, hogy búcsút vegyünk a cumitól, örökre el lehet tüntetni. Ehhez persze az is kell, hogy a kisgyerek, ha minimálisan is, de partner legyen benne, semmiképp ne vegyük el tőle egyik napról a másikra anélkül, hogy vele megbeszélnénk. Akkor is, ha még kicsik. Nem lehet könnyű megválni tőle, akkor sem, ha van, akinek egészen simán megy. Kereshetünk valamit, ami helyettesíti, egy új alvós játék, kispárna, takaró, bármi lehet, aminek a jelenléte hasonló biztonsággal fogja eltölteni, mint előtte a cumi. Ne felejtsük el, nem ő kérte pár hónaposan, hogy addig adogassuk neki, még el nem fogadja... Így legyen türelmünk ahhoz is, hogy nagyobb trauma nélkül váljon meg tőle. Sok helyen jön „cumitündér”, vagy „cumimanó”, aki ajándékot hoz helyette, ez azért a legtöbb kisgyereknél elég nagy ösztönzőerő szokott lenni... Ha van kedvetek, meséljétek majd el, kinél mi vált be, hátha másoknak is segítség lehet!