Blog

Természetes módszerek a szúnyogok ellen

2023.01.22 16:07
Természetes módszerek a szúnyogok ellen

Kevés dolog van, amiben szinte a világon mindenki egyetért, de az egyik tuti az, hogy nincs idegesítőbb állat a szúnyognál. Mi legalább el tudjuk hessegetni őket, de mit csináljanak a kisbabák? Adunk pár tippet, hogy tudjátok őket megvédeni tőlük.

Kevés dolog van, amiben szinte a világon mindenki egyetért, de az egyik tuti az, hogy nincs idegesítőbb állat a szúnyognál. Mi legalább el tudjuk hessegetni őket, de mit csináljanak a kisbabák? Adunk pár tippet, hogy tudjátok őket megvédeni tőlük.

Biztosan ébredtetek már mindannyian éjszaka a világ legbosszantóbb hangjára: szúnyogra. Csapkodsz magad körül, mintha bármit is érne, pár pillanatig azt hiszed, eltaláltad, éppen visszaaludnál, amikor újra meghallod. Amikor ezt nagyjából háromszor-négyszer eljátszottad, kezdesz rájönni, hogy ma sem fogsz sokat aludni. Felkapcsolod a kislámpát, és reméled, hogy csapdába tudod csalni, ha pedig sikerül, és le is csapod, nincs nálad boldogabb. Egészen addig, amíg rá nem jössz, hogy ketten voltak.

Te viszont legalább tudod, mi az, ami zümmög, csíp, aztán pedig viszket, a kisbabádnak azonban fogalma sincs, így a te feladatod, hogy megóvd tőlük ( is ).

A kérdés a hogyan.

Kisbabáknál ( legalábbis a legkisebbeknél ) egyáltalán nem szabad bolti szúnyogriasztó készítményeket alkalmazni, nem szabad befújni őket semmilyen vegyi anyagot tartalmazó szerrel. Az ő esetükben a legjobb módszer a védekezés, vagyis ahol tudunk, használjunk szúnyoghálót.

Biztosan láttátok már nálunk is a hintákhoz való hálót, amin bogár legyen a talpán, aki átjut.

Főleg így nyáron nagyon jó szívvel ajánljuk, hogy használjátok, mert az egy dolog, hogy nem zavarják a békés hintázgatást a szúnyogok, de amikor elalszik a kisbabátok, a darazsaktól, méhektől sem kell tartani, ők sem tudnak átmenni a kicsikhez. Ha valakinek volt már olyan élménye, hogy az alvó gyereke mellől az utolsó pillanatban kergette el a darazsat, az tudja, hogy bármit megér az érzés, hogy ez nem fordulhat elő többet.

Hat hónapos kor után sem feltétlenül kell össze-vissza fújni a babákra a riasztót, két éves kor alatt is még maximum napi egyszer ajánlott, de a legjobb, ha igyekszünk minél természetesebb anyagokat kipróbálni és alkalmazni.

Vannak például olyan dísznövények, amiknek szúnyogriasztó hatásuk van. Nem kell megijedni, hogy ezek biztosan nagyon ritka, csak profi botanikusok által ismert virágok, mert többek között ilyen a levendula, a bársonyvirág ( más néven büdöske ), a rozmaring, bazsalikom, vagy akár a menta. Ezek mind olyan illatot árasztanak, ami nekünk jól esik, sőt, sütni-főzni is tudunk velük, de a rovarokat távol tartják maguktól.

Egy másik természetes módszer az almaecet, ecet alkalmazása illóolajokkal. Mindössze annyit kell tenned, hogy egy kézi permezetőt megtöltesz félig vízzel, félig almaecettel, adsz hozzá pár csepp citrom, teafa, eukaliptusz olajat, és kész is van a házi, vegyszermentes riasztód. És még mielőtt azt gondolnád, hogy ez is macera, hiszen kinek van otthon ennyi féle olaja, jusson eszedbe, hogy a sima szúnyogriasztóért is el kell menned boltba, és manapság már millió helyen árulnak különböző kiszerelésekben illóolajakat, egészen biztos, hogy találsz a közeledben legalább egy ilyen üzletet.

Ha szerencsés vagy, és van egy kisebb vagy nagyobb kerted, könnyen madárbaráttá varázsolhatod, és ők is segíteni fognak abban, hogy minél kevesebbet idegesítsenek esténként a rád szálló kis vérszívók. Tegyél ki egy madáretetőt, vagy egy ételadagolót nekik, és figyeld meg, milyen népszerűek lesztek a fecskék, széncinegék körében. Nem elég, hogy megeszik a szúnyogokat, lárvákat, még gyönyörködhettek is bennük az egész családdal.

Sőt, akkor sem kell berohannod és magadra zárni örökre a kerti ajtót, ha denevérekkel találkozol, inkább örülj neki, mert ők is többek között szúnyoggal táplálkoznak, és minél többen vannak, annál gyorsabban tüntetik el őket a közeletekből.

Reméljük, tudtunk segíteni, hogy nyugodtan teljenek a nyári éjszakáitok ( is... ), ha van más hasonló, nem különösebben macerás, de hatásos módszeretek, írjátok meg ti is nekünk!