Blog

Hogyan szórakoztassuk a kisbabánkat?

2023.01.22 16:18
Hogyan szórakoztassuk a kisbabánkat?

Egyedül otthon lenni egy épphogy kúszni-mászni tudó, de mindenre kíváncsi kisbabával nem mindig egyszerű feladat. Pláne, ha mellette esetleg mást is szeretnénk csinálni napközben...

Egyedül otthon lenni egy épphogy kúszni-mászni tudó, de mindenre kíváncsi kisbabával nem mindig egyszerű feladat. Pláne, ha mellette esetleg mást is szeretnénk csinálni napközben...

Biztosan van olyan szülő, aki egész nap semmi mást nem szeretne csinálni, mint a babájával játszani, csak és kizárólag rá figyelni. Van, akinek ez megoldható, de sokaknak nem. Vagy azért, mert otthonról dolgoznak, házimunkát végeznének, testvérekkel foglalkoznának – vagy azért, mert néha a legtöbben szeretnek egy kis időt úgy tölteni, hogy közben nem sír senki a lábuknál.

Ha te is azok közé tartozol, akik örülnek, ha a babájuk legalább 15-20 percet eljátszik magában, akkor van pár tippünk, hogyan tudod ezt az időt feltornázni (mondjuk 30 percre...). Egyik sem lesz bonyolult, megígérjük. Teljesen egyedül ne hagyjátok soha a kisbabátokat, nehogy megegyen valamit, amit nem kellene, de már az is segítség, ha melletted ül az etetőszékében, és békében matat, amíg te elküldesz pár emailt, nem?

Először is, szükséged lesz egy kis lazaságra, mert a legtöbb ilyen játék kisebb vagy nagyobb kosszal, rendetlenséggel járhat. Amit utána neked kell feltakarítanod. De van, hogy megéri még így is, hidd el.

  1. Papírzsebkendő tartó

Az egyik legegyszerűbb, de legnagyszerűbb szórakozás szokott lenni a legkisebbeknek kihuzigálni a zsepiket a dobozból. Egyesével, alaposan megfontolva minden mozdulatot. Ezzel talán csak a wc-papír-tartó vetekszik, ott is egészen sok időt képesek a picik a legnagyobb boldogságban eltölteni, miközben apró cafatokra tépnek mindent, és gondosan elszórják. (Hallottunk már olyat, hogy a baba egy zacskó wc-papírt kapott karácsonyra, amit végre kedvére eltépkedhetett és senki nem szólt rá. Mennyire jó ötlet, nem?) A zsebkendő azért jobb – talán –, mert itt a játék nem az, hogy összetépik, hanem csak kihúzzák, aztán jobb esetben megpróbálják visszatenni. Bár ilyet eddig ritkán láttunk. Utána igaz, hogy nekünk kell visszatenni és összeszedni, de legalább teljesen veszélytelen.

  1. Gyurma

A gyurmát tényleg csak úgy engedjük, hogy közben ott vagyunk, nehogy megkívánja és elkezdje kóstolgatni. Haladó anyukák készíthetnek otthon sóliszt gyurmát, ami a boltinak a töredékébe kerül, de legalább tudjuk, mi van benne. Ehhez rengeteg „receptet” találtok az interneten.

A babák a gyurmát persze nem úgy használják, mint a nagyobbak, ők inkább a tapogatással vannak elfoglalva, nem értik, mi az a furcsa anyag, amit összevissza lehet nyomkodni. Csak boldogan nyomkodnak.

  1. Kupakok

Nem egy helyen láttuk már, amikor egy nagyobb ünneplés során az egész család izgulva nézte, mit szól a baba az ajándékokhoz, ő pedig közben remekül érezte magát a konyhában talált ásványvizes palackkal, pláne, amikor lekerült róla a kupak. Többen megfogadták, hogy legközelebb egy karton vizet vesznek inkább nekik, mert azt legalább tényleg értékelik. És mennyire igazuk van! Ha összegyűjtünk pár kupakot, és azokat betesszük egy műanyag dobozba, egy remek pakolós játékot kapunk.

  1. Ujjfestés

Ez elsőre nem hangzik ugyan túl jól, és sokszor másodikra sem, de valójában, egy kis előkészülettel nagyon jó program lehet. Mindenképp válasszunk lemosható festéket, keressünk egy nagy papírt, vagy kartondobozt, ami már nem kell és szétvághatjuk, gondoskodjunk a bútorok védelméről (terítsünk le sok-sok újságpapírt), és indulhat is a játék. Nagyon aranyos lesz, ahogy a pici ujjaival felfedezi a színeket, mintákat, amiket ő maga alkothat.

Ezt a kádban is lehet egyébként játszani, ott még könnyebb eltüntetni a lemosható festéket. De azért csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

  1. Edények

Annyira egyszerű, és olyan jó! Csak annyi a dolgunk, hogy kiveszünk pár biztonságos konyhai eszközt, lábost, spatulát, plusz ha nagyon jókedvünk van, egy alsó szekrényt is kiüríthetünk, ahova egyedül pakolhat ki-be a babánk. Nagyon fogja élvezni, hogy önállóan „rendet rakhat”, főzhet, vagyis mindent csinálhat, amit a nagyok.

Persze benne van a pakliban, hogy a pakolás helyett inkább a dobolást választja, de reméljük a legjobbakat.

Bármelyiket választjátok, ahhoz jó mulatást kívánunk, és legalább 30 percet, amit csendben tölt el az egész család.