Hogyan használd a terhességi tesztet a megbízható eredményekhez?

Az élet egyik legfontosabb és legmeghatározóbb pillanata, amikor valaki megtudja, hogy gyermeket vár. A terhességi tesztek segítségével otthonunk kényelméből tudjuk megállapítani, hogy terhesek vagyunk-e vagy sem. Ahhoz, hogy ne érjenek minket meglepetések viszont érdemes megismerni, hogy miként működnek a terhességi tesztek, valamint, hogy mennyire megbízhatóak.

A terhességi tesztek használata egészen az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza. Ekkor még csak a női test változásait próbálták figyelni és az alapján megállapítani, ha valaki terhes. Az első modern terhességi tesztek az 1920-as években kezdődtek, amikor a tudósok rájöttek, hogy a terhesség során a nők vizeletében megjelenő hormon, az emberi chorion gonadotropin (hCG), kimutatható.

Az 1950-60-as években jelentek meg először az otthoni terhességi tesztek, amelyeknek használata viszont még nagyon megbízhatatlan volt. A mai, megbízható tesztek az 1980-as évektől elérhető a nők számára.

A terhességi teszt használatának legjobb időpontja

A terhességi tesztet általában a menstruáció elmaradása után célszerű elvégezni, amikor a hCG szintje már elég magas ahhoz, hogy a teszt érzékelje. Ha korábban végezzük el a tesztet, az eredmény nem biztos, hogy pontos lesz.

Az emberi choriongonadotropin (hCG) hormon szintje a fogantatás után kezd el növekedni a szervezetben, de néhány napnak el kell telnie a fogantatás után, hogy elegendő hormon halmozódjon fel a vizeletben és a terhességi teszt tudja azt érzékelni. Általában ezért következik be, hogy fals negatív tesztet kapunk.

Amennyiben a menstruációs ciklus rendszertelen vagy nem emlékszünk a legutóbbi menstruáció első napjára, akkor érdemes várni a menstruáció elmaradásától számított két hét elteltével, mivel ez az időszak elegendő a hCG szint növekedéséhez.

Ha a teszt negatív, akár többszöri próbálkozásra is, de a menstruáció továbbra is elmarad és a terhesség további tüneteit tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Természetesen ne felejtsünk el mindenképp orvoshoz fordulni, hiszen a teszt eredményeit egy szakembernek mindenképp érdemes megerősítenie.

A terhességi teszt használata a gyakorlatban

A terhességi teszt használata általában egyszerű, de kövessük mindig a dobozban lévő használati utasítást. Nézzük, hogy hogyan kezdj neki a terhességi teszt használatának:

 1. Először is, vásárolj egy megbízható terhességi tesztet a gyógyszertárban vagy drogériában. Vannak különféle márkájú és típusú tesztek, de általában mind ugyanazt a hormont, az emberi choriongonadotropin (hCG) hormont keresik a vizeletben.
 2. Válaszd ki a tesztelés megfelelő idejét. A legtöbb teszt a legnagyobb pontossággal a menstruáció elmaradása utáni első napon működik, de vannak olyan tesztek is, amelyek korábban is képesek kimutatni a terhességet.
 3. A teszt elvégzéséhez kövesd a csomagoláson található utasításokat. Egyes tesztekre közvetlenül kell rápisilni és van, amelyiket a vizeletbe szükséges helyezni.
 4. Az eredmények megjelenési ideje is eltérhet a különböző tesztek között. A legtöbb teszt már néhány perc alatt eredményt ad, míg másoknál hosszabb várakozás szükséges. Itt mindenképp kövesd a gyártó utasítását, nehogy idő előtt dobd a szemetesbe a terhességi tesztet.
 5. Az eredmény olvasása is eltérhet: néhány teszt egyértelmű digitálisan jelzi ki az eredményt, míg mások vonalakat vagy szimbólumokat használnak az eredmény jelzésére.
 6. Fontos, hogy az eredményt az utasításban megadott időablakban olvasd le, mert ha túl sokáig vársz, az eredmény torzulhat. Tehát a túl lassú és a túl gyors leolvasást is kerüld. Ne izgulj, nem arról van szó, hogy 1,5 perced van, ennél jóval nagyobb időablakban gondolkodhatsz, de ne ekkor kezdj bele a nagytakarításba.
 7. Ha a teszt pozitív forduljunk orvoshoz a további vizsgálatokhoz és a terhesség megerősítéséhez. Ha a teszt negatív, de továbbra is gyanítasz terhességet, vagy a menstruációd elmarad, pár nap múlva érdemes újra tesztet végezni.
 8. Még mindig előfordulhatnak téves eredmények, tehát a hamis pozitív vagy hamis negatív eredmények lehetségesek. Ezért mindig konzultálj szakemberrel a tesztelés után.

 

Milyen típusú terhességi tesztek állnak rendelkezésre?

Hagyományos terhességi tesztek: Ezek a leggyakrabban használt tesztek, amelyeket bármelyik gyógyszertárban vagy drogériában meg lehet vásárolni. Az otthoni terhességi tesztek az emberi chorion gonadotropin (hCG) hormon jelenlétét érzékelik a vizeletben, ami a terhesség korai jele.

Digitális terhességi tesztek: Az otthoni tesztek egy speciális formája, amelyek egy digitális képernyőn jelenítik meg az eredményt. Ezek azok a terhességi tesztek, ahol már nem vonalakat, hanem feliratokat látunk, mint például „terhes vagy”.

Utóbbi sokkal inkább megfelel a 21. századi elvárosoknak, de mérési alapja ugyanúgy a hCG hormon.

Hogyan értelmezzük a terhességi teszt eredményét?

Viszont a legtöbben még mindig a hagyományos terhességi tesztet használják, nézzük, hogy miként is kell értelmezni:

 • Pozitív eredmény: Ekkor általában két vonalat vagy egy plusz (+) jelet fogunk látni.
 • Negatív eredmény: Egy vonallal vagy egy negatív (-) jellel mutatják meg a terhességi tesztek.
 • Sikertelen teszt: Sajnos ezekre külön jelzés nincs, ezért fontos, hogy mindig várjuk meg a megfelelő idősávot a teszt értelmezéséhez, pár perc alatt teljesen más eredményeket mutathat a terhességi teszt.

Összefoglaló a terhességi tesztek használatáról

A terhességi tesztek tehát kiváló modern kori lehetőség arra, hogy gyorsan, otthonunk kényelmében jöhessünk rá, gyermeket várunk-e. Az otthoni terhességi teszteket Magyarországon drogériákban vagy gyógyszertárakban tudjuk a legkönnyebben megvásárolni.

A terhességi tesztek használata rendkívül egyszerű: A vizelet segítségével mutatja ki az eredményt. A terhességi tesztet vagy bele kell helyezni a vizeletbe vagy közvetlenül szükséges lepisilni, ez attól függ, hogy milyen típust vásároltunk.

Így kerüld el, hogy a terhességi teszt hamis adatokat mutasson:

 • Várd ki, hogy a hCG hormon megfelelő szinten legyen a szervezetben (általában ez a teherbeesés időpontjától számított 2 hét.)
 • Mindig olvasd el a használati utasítást
 • Ne olvasd le túl hamar vagy éppen túl későn az eredményeket
 • Mindig kérd szakorvos megerősítését

Bízunk benne, hogy hamarosan te is anyai örömök elé fogsz nézni. Ha pedig így van, akkor az Adamo babahintáira mindenképp szükséged lesz!