Magzatvízszivárgás– Jelek és teendők

magzatvizszivargas

A magzatvíz fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében és védelmében: segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, védi a magzatot a kiszáradástól és a külső hatásoktól, valamint lehetővé teszi számára a szabad mozgást, amely elengedhetetlen a fejlődéséhez. Ha a magzatburok megreped, a magzatvíz szivárogni kezd, ami veszélyeztetheti babád egészségét. Honnan ismerheted fel, hogy szivárog a magzatvized, és mit kell ilyenkor tenned? Ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni ebben a cikkben. 

 

Mi a magzatvíz, és miért fontos?

A magzatvíz a magzatot körülvevő enyhén édeskés szagú áttetsző folyadék, amely a magzatburokban található. A burok belső oldala, és a köldökzsinór választja ki. Alapvető szerepet játszik a magzat védelmében és fejlődésében. Védi a magzatot a kiszáradástól, fertőzésektől, hőingadozástól és a fizikai hatásoktól. A magzat a magzatvizet lenyelve gyakorolja a légzési, nyelési mozgásokat születése előtt, és mivel vizeletét is ide üríti, a magzatvíz mennyisége segít nyomon követni a baba gyomor-, bél- illetve vizeletelválasztó rendszereink megfelelő fejlődését.

A magzatvíz szivárgása a terhesség vége felé természetes folyamat is lehet, ha azonban előbb kerül rá sor, mielőbbi kivizsgálás szükséges. Ez a folyadék ugyanis, mint látod kiemelkedően fontos babád egészséges fejlődéséhez.

Mi a magzatvízszivárgás?

A magzatvízszivárgás a magzatburok sérülése, repedése esetén jelentkezik. Ennek mértéke változó lehet: elképzelhető, hogy csak kis mértékben, vagy csak bizonyos testhelyzetekben lép fel, de komoly burokrepedés esetén a magzatvízszivárgás mértéke ijesztő méreteket is ölthet.

A magzatvízszivárgás problémát jelenthet, mert a magzatvíz csökkenése veszélyeztetheti a magzat egészségét. A magzatvíz védi a köldökzsinórt is, így fontos szerepet játszik a magzat tápanyag- és oxigénellátásában, valamint a fertőzésektől való védelemben. Ha a magzatvíz szintje csökken, a magzat mozgása és növekedése korlátozva lehet.

A magzatvízszivárgás időben történő felismerése és kezelése segíthet minimalizálni a komplikációk kockázatát és biztosíthatja mind az anya, mind a baba biztonságát. De honnan tudhatod biztosan, hogy a nedvesség, amit tapasztalsz, magzatvízszivárgás miatt jelentkezik?

 

A magzatvízszivárgás jelei

A magzatvízszivárgás számos jel alapján felismerhető. Fontos, hogy tisztában legyél ezekkel a jelekkel, hogy időben felismerd, ha probléma lép fel.

A magzatvíz meleg, vízszerű folyadék, ami enyhén édeskés szagú. A szivárgás lehet folyamatos vagy szakaszos, és mennyisége változhat.  Fontos, hogy meg tudd különböztetni a vizelettől és a hüvelyi folyástól.

Ehhez meg kell vizsgáld a szivárgó folyadék nyomait, tulajdonságait. A vizelettől első sorban annak szúrós szaga, illetve sárgás színe segít megkülönböztetni. A hüvelyi folyás pedig általában sűrűbb állagú, és fehéres, sárgás színű, nem vízszerű anyag.

Amennyiben a szivárgás gyenge, és nem tudod eldönteni, hogy valóban magzatvízszivárgás áll fenn, vásárolhatsz magzatvízszivárgás tesztet is, amely a folyadék pH értéke vagy más markerek alapján segít eldönteni, van-e okod aggodalomra.

Amennyiben pozitív teszt vagy a fentiek alapján úgy gondolod, hogy amit tapasztalsz, az magzatvízszivárgás, először is nyugodj meg, és cselekedj a következők szerint:

 

Teendők magzatvízszivárgás esetén

Ha magzatvízszivárgást tapasztalsz, fontos, hogy a helyzetnek megfelelő lépéseket tegyél:

 

 • Őrizd meg nyugalmadat: Fontos, hogy a lehetséges magzatvízszivárgás esetén ne ess pánikba. A nyugodt és higgadt megközelítés segít, hogy babád és te is mielőbb a megfelelő segítséget kapjátok.
 • Nagy mértékű szivárgás esetén: Azonnal értesítsd az orvosodat, aki tájékoztatni fog, mi a teendő!
  A várandósság vége felé a magzatburok repedése gyakori, nincs okod aggodalomra. A legjobb, ha elkezdesz készülődni a szülésre.  Ha várandósságod még nem érte el a 37. hetet, valószínűleg sürgős vizsgálatra lesz szükség. A vizsgálat során a magzat érettségét és a magzatvíz mennyiségét mérlegelve a szakember dönthet a kórházi megfigyelés és a szülés késleltetése, vagy a baba korai világra segítése mellett.
 • Kis mértékű szivárgás esetén: Mielőbb keresd fel a nőgyógyászodat! Ő vizsgálattal ellenőrzi majd, hogy valóban magzatvízszivárgás áll fenn, és a várandósságod előrehaladottságától, és magzatod érettségétől függően tanácsot adhat a további lépésekkel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy ágynyugalomra lesz szükséged, de ha babád már elég erős hozzá, az is lehet, hogy előrehozzátok a szülés időpontját.
 • Ne használj tamponokat vagy egyéb belső higiéniai eszközöket: Ezek a termékek növelhetik a fertőzés kockázatát, és nem ajánlottak magzatvízszivárgás esetén.
 • Kerüld a nemi érintkezést: A szexuális kapcsolat növelheti a fertőzésveszélyt és más komplikációk kockázatát.

Az orvosi szakemberrel való konzultáció elengedhetetlen, hogy meghatározza a megfelelő lépéseket a helyzet kezeléséhez. Az orvos további vizsgálatokat vagy beavatkozásokat javasolhat, például antibiotikumos kezelést vagy a szülés megindítását, ha szükséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Magzatvízszivárgás esetén fontos tudnod, hogy mikor kell orvoshoz fordulj a komplikációk megelőzése, valamint a te és babád egészségének megőrzése érdekében. Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni:

 • Súlyosabb vagy tartós szivárgás: Ha a szivárgás intenzív vagy folyamatosan fennáll, sürgősen orvoshoz kell fordulni.
 • Folyadék színe vagy szaga megváltozik: Ha a magzatvíz zavaros, zöldes, vérrel keveredett vagy kellemetlen szagú, azonnal értesítsd orvosodat.
 • Kísérő tünetek jelentkeznek: Ha láz, görcsök, fájdalom vagy más szokatlan tünetek jelentkeznek a magzatvízszivárgás mellett, azonnal fordulj orvoshoz.
 • Terhességi komplikációk: Ha a magzatvízszivárgás korábbi terhességi problémákkal vagy szövődményekkel párosul, szintén haladéktalanul konzultálj orvosoddal.

Bár a magzatvízszivárgás ijesztőnek tűnhet, gyakori a várandósság alatt. Fontos, hogy megőrizd nyugalmadat, és a szakemberrel konzultálva kialakítsatok egy tervet, hogyan biztosítjátok a te és babád egészségét. Ha pedig közeledik a szülésed időpontja, gratulálunk, hamarosan kezedben tarthatod kisbabádat! Sok örömöt és egészséget kívánunk nektek!
Reméljük, már felkészültél a fogadására, de ha mégsem, íme néhány hasznos, esetenként szinte életmentőnek bizonyuló termékünk, ami sokat segíthet a mindennapokban:

Babahinta

Játszószőnyeg

Babafészek

Textilpelenka

Pelenkázó alátét