9+1 megoldás a terhesség alatti fejfájásra

A különböző kiváltó okoknak megfelelően a terhesség alatti fejfájásnak is számos különböző típusát tudjuk megkülönböztetni. Ami közös bennük: hogy a kismamák kényelmének és egészségének megőrzése érdekében igénylik a megfelelő kezelést.

A fejfájás típusai terhesség alatt

Fejfájás terhesség alatt – tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a terhes nők körében gyakori jelenség, melyet legtöbbször a stressz idéz elő. A feszültség, éhség vagy a nyak és váll területén érezhető fájdalom keltheti ezt a tompa, enyhe vagy közepes erősségű fejfájást.

A fentieken túl a tenziós fejfájás egyéb tényezők hatására is kialakulhat a terhes nők esetében: például a hormonális változások, az ösztrogén és progeszteron szintjének ingadozása vagy változása befolyásolhatja az érrendszeri tónust, ami szintén ezt a típusú fejfájást eredményezheti. A terhesség alatti tenziós fejfájás kezelésekor fontos szempont lehet az életmódbeli tényezők megváltoztatása. A rendszeres testmozgás, a megfelelő pihenés és alvás, valamint a kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat a fejfájás enyhítéséhez. Emellett a stresszkezelő technikák, mint például a relaxáció gyakorlása vagy a meditáció is segíthetnek a feszültség csökkentésében, és a tenziós fejfájások megelőzésében.

Fejfájás terhesség alatt – Cervikogén fejfájás

A cervikogén fejfájás a terhesség alatt akkor fordulhat elő, ha a felső nyaki gerinc mozgásszervi struktúrái diszfunkcióval vagy gyulladással küzdenek. Ez a típusú fejfájás a fej és/vagy az arc egy vagy több területén jelentkezhet.

A cervikogén fejfájás a terhesség alatt egy komplex probléma egyik tünete lehet, és számos tényező hozzájárulhat kialakulásához. Az egyik ilyen tényezőt a terhességi hormonok alkotják. Az ösztrogén és progeszteron szintjének változásai a terhesség során befolyásolhatják a szervezet különböző részein lévő izmok és ízületek stabilitását.

Emellett a terhesség alatt növekvő súly, és a testtartás változása is stresszt gyakorolhat a felső nyaki gerincre, ami hozzájárulhat a cervikogén fejfájás kialakulásához. A terhesség ideje alatt a növekvő méh, és a változó súlyközéppont miatt a test igyekszik kompenzálni a megváltozott terhelést, ami feszültséget eredményezhet a nyaki gerinc környékén.

Az egyéb változások, például a vérnyomásingadozások, és a folyadékvisszatartás is befolyásolhatják a fejfájás kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy minden terhes nő egyedi, és a cervikogén fejfájás kiváltó okai eltérhetnek. Ezen okok pontos azonosítása és kezelése szakorvosi beavatkozást igényel, és a kismamáknak mindig ajánlott konzultálni egészségügyi szakemberrel, ha fejfájásproblémákkal szembesülnek a terhesség során.

Fejfájás terhesség alatt – Cluster fejfájás

A cluster fejfájás erőteljes, átható fájdalommal jár, általában a fej egyik oldalán, a halántékban és a szem körül. Más tünetek is kísérhetik, mint például orrdugulás, könnyező szem vagy duzzanat.

A cluster fejfájás, más néven “rohamfejfájás”, rendkívül intenzív és kínzó fájdalommal járó állapot, mely nem kifejezetten a terhességre jellemző nehézség, de ebben az időszakban is megjelenhet. Ez a típusú fejfájás általában rövid, de   intenzív rohamok formájában jelentkezik, egyes esetekben csak néhány percig, máskor akár órákig is tarthat. A rohamok gyakran rendszerszerűen jelentkeznek, akár naponta többször is.

A cluster fejfájás kísérő tünetei közé tartozik az orrdugulás, mely a fejfájással együtt fordulhat elő. Ezt az állapotot az orrüregben található erek kiterjedése okozza, ami az arc területén duzzanatot is eredményezhet. Jellemzőek lehetnek továbbá a rohamok ideje alatt fokozottan könnyező szemek is. A szem körüli duzzanat további kényelmetlenséget is okozhat, és a beteg általános jólétét is befolyásolhatja.

Fejfájás terhesség alatt – Migrén

A migrén terhesség alatt is előfordulhat, erre mérsékelt vagy erős, pulzáló fájdalom jellemző. A homályos látás, fényvillanások, zsibbadás és émelygés szintén lehetséges tünetek lehetnek.

A migrén kialakulásában szintén a hormonális változásoknak van szerepük, különösen az ösztrogén szint ingadozásának, mely változások a terhesség jellemző velejárói. Az első trimeszterben az ösztrogén szintje általában nő, majd a terhesség második felében csökken.

Fejfájás terhesség alatt – Szinuszos fejfájás

A szinuszos fejfájásnak is lehet szerepe a terhesség alatti kellemetlenségekben, amelyet a szem, az arc és a homlok körüli nyomásérzés, valamint a fülledt orr jelezhet.

A szinuszos fejfájás szintén a terhesség alatt jelentkező kellemetlenségek egyike – ezt felső légúti fertőzések, vagy allergiás reakciók okozhatják.

A szinuszos fejfájás tünetei közé tartozik a szem, az arc és a homlok területén érezhető nyomás, a fülledt orr, valamint a fejfájás jellegzetes érzése. Fontos megjegyezni, hogy a terhesség alatti szinuszos fejfájásnak nincs közvetlen káros hatása a magzatra, azonban az anya kényelmetlenségét és életminőségét jelentősen befolyásolhatja.

A leggyakoribb okok, amiért fáj a fejünk terhesség alatt

 • A hányás és hasmenés következtében bekövetkező dehidratáció könnyen okozhat fejfájást. Ha tapasztalod ezeket a tüneteket terhesség alatt, kiemelten fontos gondoskodnod a megfelelő folyadékbevitelről, hogy elkerüld a dehidratációt.

 

 • Az alacsony vérnyomás is fejfájást okozhat a terhesség alatt bekövetkező vérnyomás-ingadozások miatt. Ezért ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, ahogyan ezt gyakran a védőnő és az orvos is elvégzi a terhesgondozás során.

 

 • Az alacsony vércukorszint is egy gyakori oka a terhességi fejfájásnak. Ennek elkerülése érdekében fontos a rendszeres étkezés, és érdemes mindig kéznél tartani egy kis egészséges harapnivalót.

 

 • Az orrdugulás és az orrfolyás gyakran előfordul a terhesség korai szakaszában, és fájdalmat okozhat az arcüregben.

 

 • kialvatlanság is hozzájárulhat a terhességi fejfájás kialakulásához. A várandósság alatti hormonális változások és a stressz néha megnehezítik az alvást, ami migrénes vagy tenziós fejfájást okozhat.

 

 • Bizonyos ételek fogyasztása is kiválthat fejfájást terhesség alatt. Például a nátrium-glutamátban gazdag ételek, egyes tejtermékek vagy bizonyos gyümölcsök migrénes rohamokat válthatnak ki. Érdemes tehát odafigyelni az étrendre, és esetlegesen ételnaplót vezetni, hogy könnyebben észrevegyük az összefüggéseket.

 

Fejfájáscsillapító gyógyszer terhesség alatt

Az alkalmazható gyógyszerek terhesség alatt mindig orvosi konzultációt igényelnek, mivel a magzat fejlődését, és az anya egészségét is érintik. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség alatt a gyógyszeres kezelést minimalizálni szokták, különösen az első trimeszterben, amikor a magzati szervek kialakulnak.

A terhesség alatt általában elfogadható az acetaminofen (paracetamol) a fejfájáscsillapítók tekintetében,.ezt azonban semmiképpen sem szabad önállóan elkezdeni, vagy hosszú távon alkalmazni anélkül, hogy előtte konzultálnánk egy egészségügyi szakemberrel. Az orvos segíthet meghatározni a megfelelő dózist és időtartamot, valamint értékelheti az egyéni kockázatokat és szükségleteket.

 

Kerülni kell azonban a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az ibuprofen és az aspirin használatát, különösen a terhesség harmadik trimeszterében, mivel ezek hosszabb ideig történő alkalmazása negatív hatással lehet a magzati keringésre és a fejlődő szervekre.

Mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel!

9+1 megoldás a terhesség alatti fejfájásra

 1. Vízbevitel növelése: A hányás és hasmenés miatti dehidratáció könnyen okozhat fejfájást. Megfelelő folyadékfogyasztással elkerülhetjük a dehidratációt, különösen, ha tapasztaljuk ezeket a tüneteket terhesség alatt.

 

 1. Vérnyomás ellenőrzése: Az alacsony vérnyomás terhesség alatti ingadozásai is fejfájást okozhatnak. Rendszeres vérnyomásellenőrzés ajánlott a terhesgondozás során.

 

 1. Egészséges étkezés: Az alacsony vércukorszint is gyakori oka lehet a terhességi fejfájásnak. A rendszeres és kiegyensúlyozott étkezés segíthet stabilizálni a vércukorszintet.

 

 1. Pihenés és alvás: A terhesség alatt a kialvatlanság hozzájárulhat a fejfájás kialakulásához. Fontos a megfelelő pihenés és alvás biztosítása, amely segíthet csökkenteni a migrénes vagy tenziós fejfájás kockázatát.

 

 1. Stresszkezelés: A terhesség alatti hormonális változások és stressz is elősegítheti a fejfájást. Relaxációs technikák, meditáció, és egyensúlyt teremtő gyakorlatok segíthetnek a stressz csökkentésében.

 

 1. Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet enyhíteni a tenziós fejfájást. Az orvossal konzultálva kialakított megfelelő mozgásprogram fontos lehet a terhesség alatt.

 

 1. Orrdugulás kezelése: A szinuszos fejfájás megelőzésének része az orrdugulás és orrfolyás kezelése. Párologtatás, sós vizes orrspray, vagy a terhesség alatt biztonságos gyógyszerek alkalmazása segíthet.

 

 1. Étrendfigyelés: Bizonyos ételek fogyasztása is okozhat fejfájást terhesség alatt. Figyeljük az étrendünket, és kerüljük azokat az ételeket, amelyek fejfájást okozhatnak.

 

 1. Paracetamol alkalmazása: Ha szükséges, és az orvos engedélyezi, az acetaminofen (paracetamol) szedése elfogadható lehet fejfájás enyhítésére.

 

+1. Egészségügyi szakemberrel való konzultáció: Minden terhes nőnek javasolt szakorvoshoz fordulni, ha rendszeresen tapasztal fejfájást. Az egészségügyi szakember segíthet a pontos diagnózisban, és a biztonságos kezelési terv kidolgozásában a terhesség alatt.

Hasznos linkek kismamáknak:

Babahinta

Játszószőnyeg

Babafészek

Textil pelenka