9+1 tény az ovulációs teszt működéséről és használatáról

Cikkünk tartalma: 

 • Mi az ovuláció? 
 • A luteinizálóhormon (LH) jelentősége az ovuláció során 
 • Az ovulációs teszt használata 
 • Digitális vagy hagyományos ovulációs tesztet válasszunk? 
 • Az ovulációs teszt eredményének értelmezése 
 • Ovulációs teszt vagy hőmérő – Melyik a jobb? 
 • Az ovulációs teszt pontossága 
 • Hol lehet vásárolni ovulációs tesztet? 
 • Gyakran ismételt kérdések az ovulációs tesztekkel kapcsolatban 

 

Mi az ovuláció? 

Az ovuláció azt jelenti, hogy a nők testében egy petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez a folyamat általában a menstruációs ciklus közepén történik. A petesejt azután elindul a méh felé és itt találkozhat egy spermiummal, ami megtermékenyítheti. Az ovuláció időzítése változhat az egyes nők között, mivel mindenki ciklusa más hosszúságú lehet. Az ovuláció fontos szerepet játszik a terhesség létrejöttében. 

Ahhoz, hogy megértsük az ovulációt, valamint, hogy ez milyen jelentőséggel jár meg kell ismernünk a luteinizálóhormont részletesen. 

A luteinizálóhormon (LH) jelentősége az ovuláció során 

Az LH (luteinizáló hormon) az agyalapi mirigy által termelt fontos hormon és kiemelkedő szerepet játszik az ovuláció során. Az ovuláció a menstruációs ciklus közepén történik, amikor egy petesejt készül kilépni a petefészekből és a méh felé vándorolni. Az LH szintje a ciklus közepén hirtelen megemelkedik és ez a jelzés a petesejt felszabadítására. 

Az LH hormon szabályozza a petesejtek érését a petefészekben, és amikor annak ideje, elősegíti a tüsző (a petesejt körül lévő tok) megrepedését. Ezzel a petesejt felszabadul a petefészekből, és a petevezetőbe kerül, ahol megvárja a spermiumot a megtermékenyítésre. 

Az ovulációs tesztek is az LH szint mérésére épülnek. Amikor az LH szintje jelentősen megnövekszik, az azt jelezheti, hogy az ovuláció hamarosan bekövetkezik. Ez hasznos lehet a nők számára, akik szeretnék meghatározni az ovulációjuk időzítését, különösen akkor, ha próbálnak teherbe esni vagy éppen a fogamzásgátlást tervezik. 

A menstruációs ciklusod első felében, amelyet a menstruáció utáni napok jelentenek, az LH (luteinizáló hormon) szintje általában alacsony, körülbelül 3-15 mIU/ml között mozog. Azonban amikor az ovuláció ideje közeleg, az LH szintje növekedni kezd. Az ovulációs teszt azzal segít, hogy kimutatja, elérte-e a vizeletben lévő LH koncentráció a teszt érzékenységének megfelelő szintet. 

Az ovuláció során az LH szintje a legmagasabbra emelkedik, ami általában az ovuláció közvetlenül előtt vagy közben történik. Ilyenkor az LH koncentrációja jelentősen megnő, akár 50 mIU/ml vagy még magasabbra is emelkedhet. Ez az LH csúcs azt jelezheti, hogy a petesejt felszabadul a petefészekből, és készen áll a megtermékenyítésre. 

Miután az ovuláció megtörtént, az LH szintje ismét lecsökken, és a ciklusod második felében, vagyis az ovuláció utáni napokban általában visszaesik 5-10 mIU/ml-reAz ovulációs teszt segít meghatározni, hogy az LH szint miként változik a menstruációs ciklus során. 

Az ovulációs teszt használata 

Most már tudjuk, hogy az ovulációs teszt mire épül és hogyan kalkulál az eredménnyel. Már csak az a kérdés, hogy hogyan kell használni és miként kell értelmezni az eredményét. Íme a válaszok: 

 1. Válaszd ki a megfelelő időpontot: Az ovuláció tesztelésekor az első lépés az, hogy megtaláld a ciklusod közepét. A legtöbb nő menstruációs ciklusa 28 napig tart, tehát az ovuláció várhatóan a ciklus közepén, azaz a 14. napon lesz. Ha hosszabb vagy rövidebb a menstruációs ciklusod, akkor ennek megfelelően kell beállítanod az ovulációs teszt alkalmazásának időpontját.
   
 1. Válaszd ki a megfelelő tesztet: Az ovulációs tesztek elérhetők a gyógyszertárakban és online is. Válassz olyan tesztet, amely a megfelelő érzékenységgel rendelkezik, és amelyet a gyártói útmutató szerint kell használni.
   
 2. Tesztelés időpontja: Az LH (luteinizáló hormon) szintjének mérése során a vizelet reggeli első adagját általában nem javasolt használni. Ehelyett a legjobb időpontja a teszt elvégzésének a délelőtt vagy kora délután, amikor az LH koncentrációja általában megfelelő szinten van. Az ovulációs teszt alkalmazása előtt legalább két órával ne igyál folyadékot, és lehetőleg ne menj wc-re. Az egyik legfontosabb szempont az, hogy minden nap ugyanabban az időpontban végezd el a tesztet. Ezzel biztosítod, hogy a teszt eredményei megbízhatóak legyenek, és segítsenek meghatározni az ovuláció pontos időzítését.
   
 3. Tesztelés menete: Kibontás után a tesztcsíkot vagy a pálcikát a vizeletbe merítsd be a megadott időtartamig (általában néhány másodpercig). Ezután helyezd a tesztcsíkot a teszteszközbe vagy egy sík felületre, majd várj a tesztcsík eredményének kiértékelésére. Mindig kövessük a gyártó utasításait!
   
 4. Eredmény kiértékelése: A tesztcsík vagy a kijelző megjeleníti az eredményt. Az ovulációs tesztek eredményeként általában két csíkot látsz, az egyik erősebb (a kontrollcsík), a másik pedig halványabb (az LH csík). Az ovuláció közeledtével az LH csík sötétedni fog.Ha a második csík ugyanolyan vagy sötétebb, mint a kontrollcsík, akkor az ovulációs teszt pozitív eredményt mutat. Ez azt jelenti, hogy a petesejt készen áll a megtermékenyítésre, és a termékeny időszak elkezdődött. Ebben az időszakban, a teszteléstől számított 24-36 órán belül a legnagyobb esély van a petesejt megtermékenyítésére 

Amennyiben pozitív eredményt kapunk, érdemes az együttlétet vagy a tesztelés napjának estéjén, vagy legkésőbb másnap reggelre tervezni, hogy a legnagyobb esélye legyen a terhesség létrejöttének.

További tesztelés: Az LH szint hirtelen növekedése jelzi az ovuláció közeledtét. Ekkor érdemes naponta többször is tesztelni, hogy ne maradj le az ovuláció pillanatáról.
 

Digitális vagy hagyományos ovulációs tesztet válasszunk? 

Az eredmény minden esetben megbízható lesz, ebből a szempontból nem járunk jobban egyikkel vagy másikkal. 

Ha az egyszerűség és a kényelem fontos és hajlandó vagy többet fizetni a pontosabb eredményekért, akkor a digitális teszt lehet a jobb választás számodra. Ha viszont költségkímélőbb megoldást keressük és nincs ellenedre a tesztek értelmezése, a hagyományos tesztek is megfelelőek lehetnek. 

Digitális ovulációs teszt előnyök és hátrányok: 

 • Egyszerű használat: A digitális tesztek általában egyszerűbben használhatók, mivel egy kijelzőn jelenítik meg az eredményt, például “ovuláció” vagy “nincs ovuláció.” 
 • Pontosabb értékelés: A digitális teszteket nehezebb félreértelmezni, így egyértelmű választ kaphatunk. 
 • Magasabb költség: Általában drágábbak, mint a hagyományos tesztek. 

Hagyományos ovulációs teszt: 

 • Olcsóbb: A hagyományos tesztek általában olcsóbbak. 
 • Vizualitás: Az eredményeket egy csíkon vagy pálca jelzi, és azokat meg kell értelmezni, ami némi gyakorlatot igényelhet. 
 • Pontatlanság: Az emberi értékelés hibákat eredményezhet, és az eredmények nem mindig olyan egyértelműek. 

Ovulációs teszt vagy hőmérő – Melyik a jobb? 

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az ovulációs tesztek és a hőmérők együtt is használhatók, hogy még pontosabb képet kapj a ciklusodról és az ovulációról. 

A hőmérő hosszabb távú adatokat szolgáltathat az ovulációról és a ciklusodról. A használata igényel szabályos napi méréseket és grafikonok vezetését, hogy jól értelmezzük az eredményeket.  

Az ovulációs teszt gyors és egyszerű eredményt ad, jóval kevesebb ráfordítással. Tehát egyik sem jobb, mint a másik, a hőmérő azonban inkább egy kiváló kiegészítés lehet. 

Az ovulációs teszt pontossága 

Minden női test eltérő, és az ovuláció időzítése is egyedi lehet. Az ovulációs tesztek a legtöbb esetben pontosan mutatják az ovulációt, de egyes nőknél az LH szintje nem emelkedik annyira, hogy a teszt érzékelje azt.

Az ovulációs tesztek érzékenysége változhat a márkától függően. Néhány teszt már nagyon kis mennyiségű LH-t is képes érzékelni, míg mások csak magasabb szinten mutatnak pozitív eredményt. Az érzékenyebb tesztek általában pontosabbak emiatt. Fontos, hogy kövesd a teszt gyártója által adott utasításokat. Ha nem megfelelően használod a tesztet, az befolyásolhatja az eredményeket.

Hol lehet ovulációs tesztet vásárolni?

Ovulációs tesztet szerencsére ma már számos helyen vásárolhatunk, akár online vagy éppen személyesen. Online például az eMAG kínálatában is találunk termékeket, de ha a gyógyszertárhoz ragaszkodunk, a BENU oldalán is találunk ovulációs teszteket.

Gyakran ismételt kérdések az ovulációs tesztekkel kapcsolatban

 

Mi az az ovulációs teszt és hogyan működik? 

Az ovulációs teszt a luteinizáló hormon (LH) mennyiségét méri a vizeletben. Az LH szint emelkedése az ovuláció közeledtét jelezheti. A teszt megmutatja, ha az LH szint elérte a meghatározott érzékenységi küszöböt, amely utalhat az ovuláció közeledésére.
 

Mikor kell elkezdeni az ovulációs tesztelést? 

A tesztelést általában az elvárt ovuláció előtt néhány nappal érdemes elkezdeni, általában a ciklus közepétől számítva. Az ideális időpont attól függ, hogy milyen hosszú a menstruációs ciklusod. 

Mikor érdemes elvégezni az ovulációs tesztet? 

 

A tesztet általában napi egy alkalommal, de lehet, hogy többször is el kell végezni a nap során. Legjobb reggel vagy kora délután, ugyanazon időpontokat tesztelni.
 

Mennyire pontosak az ovulációs tesztek? 

Az ovulációs tesztek általában meglehetősen pontosak az ovuláció időzítésére, de a pontosság függ a teszt érzékenységétől és a helyes használatától. A pontos eredmények érdekében kövesd a gyártói utasításokat.
 

Mi az a pozitív ovulációs teszt eredménye? 

Egy pozitív ovulációs teszt eredmény azt jelenti, hogy az LH szintje elérte vagy meghaladta a meghatározott küszöbértéket. Ez az ovuláció közvetlen közeledését vagy bekövetkezését jelezheti.
 

Hány napig tart az ovuláció? 

 

Az ovuláció általában 12-48 órán át tart, de a petesejt megtermékenyítésének esélye további 24-36 órán át fennmarad. Tehát az ovulációs teszt pozitív eredménye után néhány napig érdemes figyelni a peteérésre.
 

Milyen egyéb tényezők befolyásolhatják az ovulációs teszt eredményeit? 

 

Stressz, gyógyszerek, betegségek és ciklus hossza mind befolyásolhatják az ovulációs teszt eredményeit.
 

Milyen teendők vannak a pozitív ovulációs teszt eredmény után? 

 

Amint pozitív eredményt kapsz, érdemes elkezdeni a szexuális kapcsolatot. Az ovuláció a petesejt felszabadulását jelzi, és a teherbeesés lehetősége ezen időszakban a legnagyobb.
 

Milyen egyéb módszereket lehet alkalmazni az ovuláció követésére? 

 

Az ovulációt figyelemmel kísérheted a hőmérőzéssel (bazális testhőmérés) vagy a méhnyakváladék vizsgálatával is. Ezek a módszerek további információval szolgálhatnak az ovulációról.