ADVENT

Adventi naptár ötletek

A naptár formájára, arra, hogy miben kapják meg a gyerekek az aznapi apróságot, millió variáció létezik. Készíthettek ti magatok anyagból 24 kis zsákot, amit fellógattok akár a falra, akár fényfüzérre, vehettek 24 fiókból álló, már kész naptárat, nagyobbaknak 24 boríték is nagyon jól nézhet ki- a lehetőségek tárháza tényleg szinte végtelen. Mi abban szeretnénk segíteni, ötletet adni, hogy mik kerüljenek ezekbe a zsebekbe, pakkokba.

 

1.Készen vett adventi naptár

 

Van az úgy, hogy az embernek se ideje, se ihlete, se hangulata nincsen kitalálni valami nagyon kreatívat. Olyankor sem történik semmi, sőt, már nagyon jó kész adventi naptárakat lehet mindenhol találni-édességeset és játékosat is. Próbáljatok meg olyat keresni, amiből a 24. ablak kinyitása után egy komplett szett áll össze. Így egyrészt jobban vigyáznak a gyerekek a kisebb részekre- mert ezekben a naptárakban azért vannak napok, amikor tényleg valami apróság van benne, ami majd egy nagyobb dologhoz kell. Másrészt pedig egy maradandó játék lesz belőle, akár egy nagyobb készlet részeként.

 

2.Mesenaptár

 

A mesék fontosságáról már nemrég írtunk nektek, hogy miért jelent sokat, ha minden nap legalább egyet olvasunk a gyerekeknek.  Az adventi naptárba elrejthetünk nekik 24 mesét, amik lehetnek önálló történetek, de lehet egy nagy egész, aminek Szenteste-vagy Szentreggel, ki mikor bontja ki az aznapi meglepetést- lesz vége.

 

3.Adventi feladatok

 

Lehet ez egy olyan év, amikor kivételesen nem csak kapnak valamit minden nap, hanem adniuk is „kell”. Minden napra juthat egy új feladat- például, sütni valamit a legjobb barátnak, nagyszülőknek, vagy segítenek otthon olyasvalamiben, amit eddig nem csináltak. Mivel ehhez csak papír kell, amin a leírások lesznek, egészen pici adventi naptárba is beférnek.

Pár példa, mire is gondolunk:

  • tegyetek ki a kertbe/ablakba a madaraknak ennivalót
  • süssetek mézeskalácsot és a végén válasszátok ki a legviccesebben díszítettet
  • rajzoljatok egy igazi, komoly karácsonyi rajzot és küldjétek el postán meglepetésként valakinek, aki nem számít rá(manapság a számlákon kívül úgyis kevesen kapnak az emberek  bármi kedves levelet, ami nem elektronikusan érkezik)
  • aznap találja ki a kisgyerek az esti mesét és először meséljen ő-aztán persze ti neki
  • gyurmából próbáljon meg kis Betlehemet készíteni- nem könnyű, de pl méhviasz gyurmából nagyon aranyos pici figurákat lehet formázni

 

4.Kreatív meglepetések

 

Azoknak a gyerekeknek, akik szívesen bütykölnek, rajzolnak, festenek, fonnak, varrnak biztosan nagy öröm lesz, ha a zsákokban vagy fiókokban minden nap egy-egy ehhez szükséges dolgot találnak. Egy különlegesebb színű fonal, egy nagyobb ecset, előbb utóbb egy egész új készlet is kijön majd belőle.

 

5.Társasjáték

 

Ha nagyon kreatívak vagyunk, akár mi magunk is készíthetünk egy 24 lapból álló kártyajátékot, vagy egy társast, amit 24 kis részre bontunk és a végén lehet majd vele játszani, ha minden részét megtalálták.

Ha nem vagyunk ennyire kreatívak, és időnk sincs ilyesmit kitalálni- nem könnyű, az biztos, de ha egyszer ráérez az ember, menni fog- akkor egy kisebb társas részeit, amit készen veszünk is szétoszthatjuk . Így a végén meglesz az egész játék, nem kell minden minden nap külön aprósággal készülni a naptárba, és Szenteste együtt játszhat vele az egész család.

 

REMÉLJÜK EZZEL A PÁR ÖTLETTEL TUDTUNK SEGÍTENI AZOKNAK, AKIK MÉG GONDOLKODNAK, IDÉN MI IS KERÜLJÖN A 24 KIS ZSÁKBA. AZT PEDIG MÉG JOBBAN REMÉLJÜK, HOGY EZ AZ ADVENT MINDEN ELLENÉRE, AMI A VILÁGBAN FOLYIK SZÉP LESZ, ÉS ELHOZ EGY OLYAN NYUGALMAT,BÉKÉT, AMIRE EGÉSZ ÉVBEN VÁRTUNK. ÉS AMI MINDENKIRE RÁFÉR.