AZ ELSŐ HINTÁZÁS

Hogyan helyezzük a babát a hintába?

A baba első találkozása a hintával meghatározó élmény, ezért nagyon fontos, hogy tudatosan és a megfelelő időpontban tegyük azt.

Lehetőleg időzítsük úgy, hogy a baba ne legyen fáradt vagy éhes. Az első hintázáskor érdemes a gyermeknek megmutatni a hintát, illetve mondjuk el neki, hogy mi fog pontosan történni.  Térdeljünk, vagy guggoljunk le úgy, hogy a hintával felsőtestünk egy magasságba kerüljön! Mindezt a hintával szemben elhelyezkedve tegyük, úgy hogy a lábkivágás velünk szemben legyen. Tartsuk a szemkontaktust a babával és óvatosan a hinta magasságához leereszkedve tegyük bele.

Legyünk nyugodtak, sugározzuk, hogy jó dolog fog történni. Mosolyogjunk gyermekünkre, esetleg halkan énekeljünk. Bármi jó, ami nyugtatólag hat kisbabánkra. Márpedig az édesanya hangja ilyen bármilyen formában 🙂

Fontos, hogy elsőre soha ne hintáztassunk, inkább csak ringassunk, vagy a rugó segítségével finoman rugóztassuk a hintát. Ha szépen fokozatosan hozzászoktatjuk a hintához, később lehet majd lendületesen hintáztatni, de ez soha ne az első alkalommal történjen.

A hintát a baba súlyának megfelelő rugóval kell kiegészíteni, ezáltal ringatás közben a finom fel-le (rugózó) mozgással is meg tudjuk ismertetni.

A fejlesztőházak, konduktorok azért használják előszeretettel a hintáinkat, mert az első találkozáskor azonnal fel tudják mérni vele gyermekünk állapotát és ki tudnak zárni rendellenes állapotokat is.

Többször írjátok egy-egy hozzászólásban, hogy a baba csak később szerette meg a hintát. A hintázó és rugózó mozgás elfogadása összefüggésben van a gyermek idegrendszerének érettségével. Ez nem egy rendellenes állapot, és igen gyorsan fejleszthető.

Abban az esetben, ha a baba hosszabb idő elteltével, többszöri próbálkozás után sem fogadja el az ilyen jellegű ingereket (hintázás, rugózás, autóban utazás), akkor érdemes felkeresnünk egy konduktort, aki felméri az állapotát.  Ha idegrendszeri éretlenség áll fenn, akkor a megfelelő tornagyakorlatokkal pillanatok alatt felzárkóztatható a gyermek.  Mamás mozgásfejlesztő csoportokban egészen baba kortól vizsgálják a gyermekek idegrendszeri érését és megtanítják a szülőknek, hogy saját gyermekük fejlesztéséhez individuálisan mire van szükség, milyen gyorsan, hányszor hintáztassa a kicsit a család.

Terápiás programot is összeállítanak a Fejlesztőházak szakemberei a különböző problémával, fejlődési elmaradással érkező gyermekek számára (ilyen például a beszéd indító mozgásterápia). Nagyon fontos ilyen esetekben azonban a szenzomotoros fejlesztő szakember tanácsát kikérni! A tervezett szenzomotoros tréning otthoni használata során is alkalmazható az Adamo hinta mivel a legtöbb édesanya napközben egyedül van gyermekével, így nem tudja a plédben hintáztatós feladatokat másképp kivitelezni.

Ne feledjék, hogy a megfelelően kiválasztott hinta gyermekük fejlődésének nagyon jót tesz, de okosan szabad csak használni, figyelve a gyermek igényeire, motivációjára, mozgásfejlődésének ütemére és a hintában töltött idő hosszára.