BOLDOG ÚJ ÉV

ÚJ ÉV, ÚJ TERVEK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Persze attól, hogy új naptárt kellett venni, még nem változtak meg egy pillanat alatt a dolgok, de mégis van egyfajta frissesség, megújulás iránti nagy vágyakozás a levegőben- akkor is, ha amúgy a január nem a legpörgősebb hónapok egyike. Általában nem sok mindent lehet a farsangon vagy a tavaszon kívül várni ilyenkor, de most talán mégis. Várjuk, hogy újra azzal találkozzunk, akivel csak szeretnénk, újra oda mehessünk, ahova csak szeretnénk. Most álljunk mindenhez pozitívan, és képzeljük el, hogy ez nemsokára tényleg eljön. Muszáj lesz neki.

 

Így az év elején van egy módszer, amivel sokat segíthetünk nekik abban, hogy elmondják, mi az, amit idén másképp szeretnének csinálni, átélni, vagy megélni. Kérdezzük meg tőlük, milyen újévi fogadalmakat tennének. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ez remek alkalom például új, egészséges szokások kialakításához is.

 

Megkérdeztünk pár körülöttünk lévő kisgyereket 4 és 10 éves kor között, ők mit szeretnének másképp csinálni az új évben, milyen új dolgokat terveznek megtanulni, kipróbálni. Volt egy-két nagyobb fogadkozás- „minden este ÉS reggel is megmosom a fogam..”(itt egyébként a szülők vettek egy nagy levegőt, és próbálták finoman kérdezni, hogy miért, EDDIG mit csináltak?!..), vagy „ezentúl tényleg rendet rakok minden hétvégén a szobámban”, illetve a „nem veszem el a testvéremtől azt, amivel épp játszik” is nagy sláger volt.

A nagyobbak már néha az iskolát is megemlítették, például volt, aki megfogadta, idén megpróbálja legalább kicsit megkedvelni a matekot. Őt egyébként nagyon megdicsérték, és nem, nem azért, mert a matekot szeretni kell- hanem mert úgy fogalmazott, hogy megpróbálja. Ennyi elég is egy gyereknél szerintünk, hogy egyáltalán felmerüljön benne az igény a változásra, változtatásra. A kicsiknél is szuper eredmény lesz, ha ezentúl a fogadalma miatt tízből csak ötször fog összeveszni valamin a testvérével, nem kell túlzásba esni..

 

Ahogy a felnőtteknél, úgy náluk sem kellenek rögtön a nagy, világmegváltó ígéretek, amiket nehezükre esik betartani, egy idő után csak elmegy tőle a kedvük, megunják. De ha kis dolgokkal kezdik, abban kitartanak, akkor garantált a sikerélmény, és észrevétlenül fognak a nagyobbak felé fordulni.

Ami fontos, hogy nekünk tiszteletben kell tartanunk amit ők megígérnek, és minden betartandó pontjukat komolyan kell vennünk. Ezzel nem is gondolnánk elsőre, mennyi mindenben segíthetjük azt, hogy az önértékelésük megfelelő szinten legyen. Hiszen azzal, hogy látják, mi maximálisan elhisszük, bármit meg tudnak tenni, bármit be tudnak tartani, ők is így fognak hozzáállni saját magukhoz. Fejlődni fog a problémamegoldó képességük, pozitívan fognak hozzáállni más dolgokhoz is. Tényleg „csak” annyi a dolgunk, hogy beszélgessünk velük sokat, legyünk őszintén kíváncsiak arra, ők mit és hogyan élnek meg. Apróságokból is sok mindent tanulhatunk a gyerekekről-  és a gyerekektől.

 

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK NEKTEK!