DR. HOMICSKÓ KRISZTINA - AZ ADAMO HINTA POZITÍV HATÁSAI

MIÉRT DÖNTÖTTÉL AZ ADAMO BABAHINTA MELLETT?

Egyrészt rengeteg hasznos dolgot hallottam és olvastam róla az interneten, másrészt már kismamaként eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretnék valamilyen hintát a gyermekemnek, mert a hintamozgás ösztönös igénye minden babának.

A rezgő-mozgó-zenélő műanyag hinták nagyon messze álltak tőlem, úgy gondoltam, inkább majd én énekelek a gyereknek ha szeretné, nincs szükségünk zenélő hintára. Illetve valami sokkal természetesebbre vágytam. Ezt a naturalitást az Adamo hintákban láttam meg először, mivel alapanyaga a fa és pamut. Az pedig különösen tetszett, hogy az Adamo hinta a baba hátának is megfelelő tartást biztosít. A hinta az otthonunk egyik központjává vált. A nappalinkban helyeztük el, mivel ott volt a legnagyobb a hely arra, hogy a hinta mozgás tartományát igénybe tudjuk venni. A mi gyerekeink nagyon élvezték, ha egy kicsit jobban kilengettük őket. Tényleg nagyon szerettek benne lenni!

MIKOR TAPASZTALTAD ELŐSZÖR A HINTA JÓTÉKONY HATÁSAIT?

Mindkét gyermekünknél rendszeresen használtuk és a jótékony hatásait folyamatosan tapasztaltuk. Számunkra 1 – 1,5 éves korig volt a leghasznosabb. Ebben az időszakban jelentős fejlesztő hatással van a központi idegrendszerre, mivel a hinta mozgása változó, egyedi és kiszámíthatatlan, így lehetővé teszi, hogy a baba mindig más sebességgel, más mozgáspályán mozogjon. Ehhez a változó mozgáshoz a babának folyamatosan alkalmazkodnia kell, és ettől fejlődik az idegrendszere. Ha pedig már egy kicsit nagyobb a gyerek és ki tudja lógatni a lábát hintázás közben lehet velük közösen mókázni, énekelni, mondókázni vagy kukucs játékot játszani.

NEKTEK MILYEN PROBLÉMÁBAN SEGÍTETT?

A kisfiamnál hypoton izomzatot állapítottak meg a születése után. Vele rendszeresen használtuk a hintát. Sokat énekeltem neki közben, majd amikor nagyobb lett, zörgő játékot is raktunk a hinta szélére. Altatási nehézség esetén is beleraktuk, kicsit hintázott, majd békésen elaludt. Két évvel később a kislányomnál hasonló problémába ütköztünk, nála hyperton izomzattal néztünk szembe. Ekkor már gyakorlottabb és felkészültebb voltam! Az ő estében már kifejezett gyakorló könyvünk is volt, úgyhogy minden második nap a kiskönyvben lévő feladatokat csináltuk meg, közte pedig „csakúgy,, hintázott. (mosolyog)

MINT DOKTORNŐ, MIÉRT AJÁNLOD A TÖBBI ÉDESANYÁNAK? 

Akár hypoton, akár hyperton izomzattal születik egy gyermek, az Adamo hinta használata mindkét esetben fejlesztő hatású. De ha a gyermek normál tónusú izomzattal jön világra akkor is hasznos a központi idegrendszerre gyakorolt fejlesztő hatása miatt, mert a hinta mozgása a magzatvízben  való ringatózásra emlékezteti a babát, ami megnyugtató a számára.

És nemcsak a gyerekek, én is szerettem a hintát, mert az ő nyugalmuk rám is jó hatással volt. Biztonságban érezték magukat és ezt jó volt látni.