FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

Idén a május egy kicsi áprilist játszik, nem? Legalábbis, ami az időjárást illeti. Amikor már megörülnénk, hogy végre itt a majdnem-nyár, akkor újra szakad az eső, vehetjük elő a gumicsizmákat, kabátokat, és egy kis pocsolyában ugrálás után nézhetjük szomorúan a kertet, a parkot, ahova megint nem tudunk kimenni. Azért, hogy bent is szórakoztatóak legyenek ezek a délutánok, hoztunk nektek pár ötletet olyan fejlesztő, mozgást igénylő játékokról, amiket kint is, bent is lehet játszani.

Bunker építés

Olyan egyszerű ötlet, igaz? Ha azonban belegondolunk, mennyi munka összerakni egy igazi jó bunkit… Ki kell találni, hogyan fog megállni, hogyan fognak beférni, hogyan nem dől két percen belül össze, mindehhez meg kell keresni az ideális bútorokat, takarókat – utána pedig be is kell rendezni. Nem elég, hogy nagyon szórakoztató, a gyerekek kreatív gondolkodását, probléma megoldó készségét is fejleszti!

Milyen állat vagyok?

Ez a zenés-táncos játék igazán nem bonyolult, nem kell hozzá sok dolog, de mégis minden benne van, ami egy szórakoztató délutánhoz – vagy ne legyünk telhetetlenek, akár csak egy fél órához – kell: vidám zene, tánc, ötletes feladatmegoldások. Amikor megy a zene, minden kisgyereknek egy állat mozgását kell utánoznia, a felnőtt feladata pedig – amellett, hogy megállítja néha a zenét – az, hogy kitalálja, ki és milyen állat volt.

Hinta

Kicsit most hazabeszélünk, de nem maradhat ki a felsorolásból a benti hintázás sem! Junior hintáinkat nagyobb gyerekek is bátran használhatják, ha nem is helyettesíti a nagy, közös, játszótéri hintázásokat, de könnyebb lesz kivárni benne, még eláll az eső. Ha pedig több kisgyerek van éppen otthon, és sorban állás van a hinta előtt, az sem baj: valahol a türelmet is gyakorolniuk kell…

Mászóverseny

A mászás legalább olyan szuper hatással van az agyuk fejlődésére, mint a hintázás. Hamarabb fejlődhet a beszéd, az írás- és olvasás készség, ha egy gyerek sokat és rendszeresen mászik. Semmi mást nem kell tennetek, mint építeni egy akadálypályát, ahol különböző módokon kell átjutni. Ez lehet egy lábon ugrálás, pókmászás, rákmászás – a lényeg, hogy másszanak, amennyit csak tudnak.

Ugróiskola

Lakásban is lehet, hogyne lehetne! Ragasztószalag segítségével rajzoljuk fel a pályát, és indulhat is az ugrálás!

Tükörkép

Ez a játék semmilyen hozzávalót nem igényel, de cserébe nagyon jól fejleszti a gyerekek testképét, összehangolja a jobb- és a bal agyféltekét. Annyi az egész, hogy egymással szemben kell állni, és a kezdő játékos kiválasztja valamelyik testrészét ( például a bal térdét ). A vele szemben állónak tükörképként rá kell mutatnia a saját testrészére, ebben az esetben a jobb térdére. Amilyen egyszerű, annyira sokat lehet belőle tanulni!

Mire ezekkel a játékokkal végeztek, újra ki is süt a nap és elkezdhetjük élvezni végre a jó időt – talán egy-két napnál is tovább. Jó szórakozást!