GYEREKZSÚROK

GYEREKZSÚROK KICSIKNEK, NAGYOKNAK

Vannak szülők, akiket a hideg ráz a zsúrok gondolatától is, és vannak a rajongók, akik, ha tehetnék, minden hétvégén ünnepelnének valamit, lehetőleg minél több gyerekkel maguk körül. Szerencsés esetben az egy háztartásban élők nagyjából egy véleményen vannak a kérdésben. Kevésbé szerencsés esetben egyiküknek biztosan vannak nehezebb pillanataik.

 

Sokan idegenkednek a gyerekbuliktól, rengeteg kifogást felsorakoztatnak ilyenkor. Ha olyan buli lenne, amin ott vannak a szülők is – mert, mondjuk még kicsik a gyerekek – akkor az a baj, hogy vendégül kell látni félidegen embereket, akikkel sokszor minimális a kapcsolat, ha egyáltalán van. Ha olyan buli lenne, ahol nincsenek szülők, akkor nekünk kell vigyázni egy hadseregnyi gyerekre – a valóságban egyébként kb. 6-ra – a többi szülő bezzeg otthon pihenhet. A gyerekek majd szétszedik a házat. Felpörögnek a sok édességtől, tombolnak. Rengeteg étellel kell készülni. És így tovább…

 

A VALÓSÁGBAN EGY ZSÚR …

… azért egyáltalán nem muszáj, hogy gond legyen. A szülőkkel egy remek alkalom lehet arra, hogy ha már a gyerekek jóban vannak, mi is megismerkedjünk. Ha pedig abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szülők egyben a mi barátaink is, akkor a buli rögtön kettő lesz az egyben: egy szuper délután gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

 

Első körben tisztázzuk az ünnepelttel, kiket szeretne meghívni. Ennek függvényében dönthetünk, hol is tartanánk a bulit. Ha az egész csoportot, osztályt meghívná – és ez nem okoz gondot – érdemes egy kisebb játszóházat kibérelni. Így a végén nem nekünk kell a romokat eltakarítani, elég pár ropogtatni valót vinni a torta mellé, és pontosan fogjuk tudni, meddig tart az egész. Összehasonlítottuk a költségeket egy házibuliéval, és nem került sokkal többe, viszont lényegesen kevesebb tennivalóval jár.

 

Ha azonban mindenképp otthon szeretnénk tartani, akkor jó, ha nem engedjük meghívni a fél ovit, iskolát. Utána pedig mindennek csak a fantáziánk – vagy a lakás mérete – szabhat határt. Tematikus bulit szeretnénk? Manapság már egyáltalán nem kerül milliókba megfelelő dekorációt beszerezni, szinte bárhol lehet mindenféle papírtányért, papírpoharat, party terítőt, lufit kapni. Egy különleges napnak különleges díszítés jár! Saját magunk is elkészíthetjük, akár a gyerekek segítségével – bár, szerintünk szuper meglepetés lehet nekik, ha a szülinapjuk reggelén arra kelhetnek, hogy éjjel valaki titokban tele pakolta a házat díszekkel…

 

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS AZ ÉTEL – EZT SEM KELL IGAZÁBÓL TÚLGONDOLNI.

Kérdezzük meg az ünnepeltet, ő mit szeretne, és legyen is az a menü. Paradicsomos, tejfölös tésztát kér? Hát készítsünk azt a gyerekeknek. Nem ilyenkor kell megmutatni, mekkora szakácsok vagyunk, a lényeg inkább az, hogyan tálaljuk. Minden gyorsabban elfogy egy mesefigurás, vagy más, ünnepi tányérról, ez megfigyelt tény. Az asztalra pedig az egyik legjobb ötlet egy sima, fehér papír terítő, amire rajzolhatnak, ha odaülnek.

 

Semmiképp sem érdemes egész nap a konyhában állni és sütni-főzni, ezzel annyit érük el, hogy a bulira elfáradunk. Senki nem fog megszólni, ha rendelsz pár pizzát, vagy hidegtálat, és azt teszed ki, sőt, a gyerekek még boldogok is lesznek. És nem mellesleg a felnőttek is, köztük te magad. Képzeld csak el, hogy boldogan és kipihenten kortyolgatod a jól megérdemelt hideg pezsgődet a barátaiddal, miközben a gyereked a világ legboldogabb kis szülinaposa, hiszen mindenki ott van, akit szeret, és mindenki őt ünnepli.

 

Az sem igaz, hogy egy zsúron muszáj mindenkit teletömni édességgel, egészen egyszerűen ne tegyetek ki annyit, amitől túlpörögnek ( pörögnek aznap így is eleget ). Persze, legyenek azért extrább finomságok, amik nem mindennaposak, de gumicukor helyett sokkal jobb megoldás inkább egy muffint, vagy egy hasonlóan „bonyolult” sütit összedobni.

 

Egy bulin van, aki szervez programot a gyerekeknek, és van, aki rájuk bízza, mit csinálnak. Ha vegyes a korösszetétel, mert testvérek is jönnek, a nagyobbaknak tehetünk ki nekik való társasjátékokat, szervezhetünk kincskeresést nehezebb feladványokkal. Ugyanezt persze kisebbeknek is lehet, csak ők hamarabb megunják, legalábbis mi ezt tapasztaltuk. A legjobb őket hagyni, hadd játszanak szabadon, nekik az megy a legjobban.