Halloween: 5 tipp a legfélelmetesebb bulikhoz!

Újra itt van a töklámpások és a boszorkányos bulik ideje! Ha ti is szeretitek feldobni az egyre sötétebb napokat kisebb vagy nagyobb halloweeni összejövetelekkel, van pár ötletünk, hogyan tehetitek még emlékezetesebbé őket.

A halloween eredetileg az „all hollows eve” kifejezésből alakult ki, mindenszentek előestéjét jelenti. Egy ősi keltáktól ered, akik abban hittek, hogy október 31-én éjjel a világ rendje felborul, elmosódnak a túlvilág és az ő világuk közötti határok, halottak és más emberfeletti lények szabadon mászkálhatnak. Az emberek számtalan szertartással próbálták ezeket a szellemeket távol tartani az otthonuktól, ez keveredett később római katolikus ünnepekkel (például a mindenszentekkel, halottak napjával).

Észak-Amerikában is a walesi, skót, ír bevándorlók honosították meg ezeket a hagyományokat, elkezdtek töklámpásokat faragni (először ráadásul karórépából!), megjelentek a félelmetes jelmezek, amikkel el akarták ijeszteni az aznap éjjel szabadon mászkáló szellemeket. Ezeket a szokásokat a mai napig tartják, főleg a gyerekek kedvenc ünnepe lett, ők beöltözve járnak házról házra, és mindenhol „csokit vagy csalunk” felkiáltással zsebelik be az éves csokikészletük nagy részét.

Pár éve már nálunk is egyre népszerűbb halloweenbulit tartani, egyre többen vannak azok, akik minden alkalmat kihasználnak, hogy beöltözhessenek és mulassanak egy jót a barátaikkal. Ehhez készséggel asszisztálnak a boltok is, amik nagyjából nyár vége óta tele vannak pókos csokikkal, véres poharakkal, világító tökökkel.

Itthon nem mindenki tartja szigorúan október 31-én, vannak, akik csak november elején, de ez is teljesen rendben van. Ha a cél a közös szórakozás, jókedv, és nem a szellemek elijesztése, akkor végül is mindegy, hogy egy héttel előbb, vagy később ünneplünk. Plusz, ami nem utolsó szempont, pláne manapság, hogy október legvége környékén már jóval kedvezőbb áron kaphatjuk meg a szellemes girlandokat, boszorkány jelmezeket, vámpírfogakat…

A halloween partik 5 hasznos kelléke:

  1. A tök lámpás. Ha sem időtök, sem kedvetek nekiállni faragni, ragasszatok rá arcot matricákkal! Nem fog világítani, de napközben ugyanolyan jól fog mutatni az ajtó előtt, sőt, talán még jobban is. Ha viszont a faragást nem hagynátok ki, bátran fogjatok hozzá, nehezebb feladatnak tűnik, mint amilyen valójában!
  2. Az ijesztő ételek. Nem a pár hete lejárt, de még mindig a hűtőben álló tejre, vagy egy elfelejtett darab kenyérre gondolunk (bár annál ijesztőbb kevés van, mint hetekkel később észrevenni egy elbújt zsemlét… Nem mintha nálunk ilyen előfordulna, csak ismertünk valakit, aki mesélte.) A halloweeni finomságoknak csak a képzelet szabhat határt. Összeesett a brownied? Nem baj, legyen belőle sírhalom marcipán keresztekkel! Csak a virslit eszik meg egy buliban a gyerekek? Csavard körbe kész leveles tésztával, csak a teteje látszódjon ki, és kész is a múmia. De a mozzarella szemgolyóknak is tuti sikerük lesz.
  1. Műanyag pókok az ételre. Ha nincs időtök az előző ponthoz kapcsolódóan félelmetes finomságokkal bajlódni, szerezzetek be egy kis doboznyi játék pókot, mossátok alaposan le őket, és csak tegyétek az asztalra, vagy akár az ételek tetejére. Nagy élmény lesz rágcsálnivaló keresés közben őket megtalálni a tálban!
  1. Csontváz az ajtóban. Több boltban is lehet már kapni, de akár magatoknak is elkészíthetitek az embernagyságú, papírból készült csontvázatokat. Ragasszátok az előszobaajtóra, hogy ő legyen az első, akit a vendégek meglátnak, amikor belépnek. A teljes hatás kedvéért legjobb a félhomály, legalább addig, amíg észreveszik…

Jelmezek. Már hetekkel a buli előtt hangulatba hozhatjátok magatokat a jelmezek tervezésével! Főleg a gyerekeknek lesz nagyon izgalmas kitalálni, milyen félelmetes lénynek szeretnének beöltözni – már aki annak szeretne. Többektől is hallottuk már, hogy ő „a vámpír papagája lesz”, vagyis sima papagáj, de papíron egy vámpíré, vagy „hercegnő, aki régen szörny volt, de most már újra szép”. Öltözzetek be ti is a gyerekekkel, kenjetek az arcotokra művért, tegyetek be vámpírfogat, meglátjátok, remekül fogtok egymáson és saját magatokon is mulatni!