Hogyan pakoljunk be egy nyaralásra?

A cím félrevezető, mert mi sem mindig tudjuk, inkább csak szeretnénk tudni és szeretnénk jól csinálni. Mert a nyár egyet jelent az utazással, az utazás egyet jelent a pakolással, a pakolás pedig nem mindig egyszerű, pláne kisgyerekkel.

Ti azok közé tartoztok, akik akár 5 gyerekkel is képesek csak egy hátizsákba bepakolni egy tengerentúli útra, vagy azokhoz, akik biztos, ami biztos alapon a fél házat viszik magukkal akkor is, ha két napra mennek Balatonra?

Főleg az első gyerekeknél hajlamos minden kezdő szülő kicsit túlzásokba esni, amikor először közös útra indulnak. Az, hogy az úticél 5000 vagy 50 km-re van, általában mindegy szokott lenni, az autó biztos, hogy tömve van. Jó esetben csak egy, de nem egy olyan történetet hallottunk már, ahol nem fértek be, és két autóval kellett menni például a nagyszülőkhöz. Hiszen ki tudja, mi történik, ha a baba nem a saját kis kádjában fürdik abban a két napban, amit ott töltenek. Nem ritka látvány, hogy a kisbaba kis sem látszik a tonnányi ruha, babakocsi, fürdőkád, kiságy, másik kiságy, fertőtlenítő készülékek alól, hogy aztán a szülei egész úton azon izguljanak, vajon mit hagytak otthon.

Pedig kisgyerekekkel pakolni nem kellene, hogy macera legyen. Nem kell egy évre elég ruhát betenni nekik, akkor sem, ha tudjuk, az első alkalommal le fogja enni (és itt mindegy, hogy pár hónapos vagy pár éves gyerekekről beszélünk…), és az is biztos, hogy nem fog mindent kinőni egy vagy két hét alatt, ezért az egy számmal nagyobb dolgokat is nyugodtan otthon lehet hagyni. Bármit felejtünk el, biztos, hogy lehet pótolni – kivéve az alvós állatokat, azokért minden szülő tudja, hogy vissza kell menni, bárhol vesszük észre, hogy nincs meg.

A legegyszerűbb, ha rászánunk utazás előtt pár órát, és kicsit matekozunk. Ha kiszámoljuk, hány napot leszünk ott, és nagyjából tudjuk, hogy ebből mennyi időt töltünk vízparton, mennyit étteremben, városban, akkor már jó esélyünk van arra, hogy lecsökkentsük a ruhák számát szinte a felére.

Gondoljuk végig, mik azok a gyógyszerek, esetleg bébiételek, kiegészítők, amik tényleg fontosak, és amiket máshol nehezebb beszerezni, és nem szeretnénk a nyaralást azzal tölteni, hogy egy idegen városban keressük őket. Ha ezeket betetettük, akkor már kicsit meg is könnyebbülhetünk, a legfontosabbak bent vannak, a többi már szinte szórakozás lesz.

Ha annyit tervezünk a nyaralásra, hogy napközben a strandon leszünk, este pedig otthon, akkor egyszerű a helyzet: fürdőruhán kívül nem kell semmi. Mert azon fogjátok kapni magatokat, hogy a gondosan összerakott ruhák végig a bőröndből néznek rátok, a gyerekek pedig ugyanabban a pólóban és rövidnadrágban vannak az ötödik napon is.

Mi minden napra egy tiszta felsőt/ruhát szoktunk betenni, és mellé egy pót-darabot, plusz pár rövidnadrág, esetleg 2 csinosabb ruha, és ennyi. Annyi mindig van nálunk, hogy mosni ha nem muszáj, ne kelljen, de így is sokat tisztán hozunk haza.

A másik, amiből soha nem találjuk el a megfelelő arányokat, bárhova megyünk, azok a játékok. Főleg vízparti helyen sokszor úgy hozzuk haza, ahogy betettük őket, a gyerekek rájuk sem néztek. Ha viszont nem hoznak semmit, mondván, hogy majd játszanak azzal ami ott lesz, akkor biztos, hogy a második reggel már hallgathatjuk, hogy de jó is lenne most a kedvenc plüssökkel játszani, milyen kár, hogy minden rábeszélés ellenére sem hozták őket magukkal. Érdemes egy kisebb táskába bepakoltatni velük legalább párat azokból, amikkel tényleg napi szinten foglalkoznak, mert a strandon is levihetik, ti pedig békében nyaralhattok legalább egy fél órát mellettük.

Persze nem ugyanaz a helyzet, ha kisbabával vagyunk, vagy ha nagyobbakkal, ha hotelbe megyünk, vagy apartmanba, a különböző variációkat még sokáig sorolhatnánk. Ami biztos, nem kell semmin pánikolni, ha véletlenül otthon marad, mert mindig van megoldás a problémára, és a gyerekek sokkal rugalmasabbak annál, mint amit gondolunk. (Nálunk pedig pláne lazábbak.) Nekik úgyis az lesz a lényeg, hogy végre együtt lehetnek velünk anélkül, hogy másra figyelnénk, és csak arra fognak emlékezni, hogy milyen jó volt egész nap pancsolni, játszani, szórakozni.