KARÁCSONYI MESEAJÁNLÓ

Wéber Anikó – Hanga régi karácsonyai

Az előszóban erre a könyvre gondoltunk akkor, amikor azt írtuk, egyszer a régi nagy klasszikusok között fogjuk majd keresni. Ez egy új mesekönyv, a legbájosabb, amit mostanában olvastunk. Hanga egy hópihe, aki bármelyik korba képes megérkezni, és mindenhol megtapasztalja, miről is szól a karácsony. Különösen szereti a régi, 19. századi ünnepeket, amikor nem kell félnie az utcán az autóktól, a tömegtől, a rohanó emberektől. Szerencsére nem megy el egy „bezzeg-régen-minden-jobb-volt”irányba,  azt is bemutatja, hogy milyen nehézségei voltak régen-is- a gyerekeknek. Miközben minden ízében érezzük az ünnepi hangulatot az összes mesénél, korhűen ábrázolja, milyen lehetett egy karácsony a gödöllői kastélyban, Erzsébet királyné korában, vagy az Andrássy birtokon. A könyv végén a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen ír az írónő a benne szereplő, valós történelmi személyekről, a régi karácsonyokról. Gyerekeknek és szülőknek is szuper olvasmány egész decemberre!

 

Karácsonyi nagy Bori – könyv

Biztosan sokatoknak ismerős a Bori (vagy a Berci) sorozat, ami egy kislány illetve egy kisfiú hétköznapi életét mutatja be. Csupa olyan dolog történik velük, ami minden gyerekkel előfordul ( oviba, iskolába mennek, nyaralnak, nagyszülőknél alszanak, szülinapjuk van és még sorolhatnánk) így természetesen a karácsonyi történetek sem maradhatnak ki. A karácsonyi nagy Bori könyv nem csak egy meséből áll, hanem rengeteg ének, vers, mondóka, recept van benne, tényleg olyan, amit a gyerekek elővesznek december elején és szilveszterig minden napra jut egy újabb kreatív ötlet, egy karácsonyváró mese, vagy egy isteni recept.

 

Marék Veronika – Kippkopp karácsonya

A listánk igazi régi klasszikusa.. Akinek most van kisebb-nagyobb gyereke, az jó eséllyel hallgatta a saját gyerekkorában Kippkopp történeteit, december környékétől pedig a karácsonyi kalandját. Valószínű mindenkinek megfordult már a fejében, mennyire jó is lenne néha ráülni az egyik csillogó gömbre a karácsonyfán, ahogy Kippkopp,  és onnan nézni, mi történik körülötte, ki hogyan ünnepli a karácsonyt- és megérteni, kinek mit is jelent az ünnep.

 

Sam Taplin – Hova bújtál kis rénszarvas?

A legkisebbekre is gondoltunk, a Hova bújtál kis rénszarvas egy kicsiknek készült kukucskálós-hajtogatós könyv, ahol a madarak keresik barátjukat, a rénszarvast. Minden oldalon igazi téli mesevilág elevenedik meg az erdő állataival, hóemberrel és persze karácsonyfákkal. Ez az a könyv, amit egy 1-2 éves kisgyerek is biztosan szívesen elnézeget órákon keresztül,  nagyon kedves figurákkal van tele minden egyes oldal.

 

Andrea Erne – Karácsony

Reméljük tetszeni fognak nektek az ajánlott könyvek és segíthettünk akár csak ezzel a pár aprósággal, hogy a lehető legjobb hangulatban teljen mindenkinél az adventi időszak!