Méhen kívüli terhesség: felismerés, tünetek és kezelés

A méhen kívüli terhesség százalékos arányban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is alacsony, azonban, ha előfordul, akkor fontos, hogy időben felismerjük és szakorvosunk segítségével megfelelően kezeljük. 

A méhen kívüli terhesség jelei

Alhasi fájdalom

Az egyik leggyakoribb tünet a hirtelen vagy fokozatosan erősödő, akár görcsös fájdalom az alhasban. Ez a fájdalom általában az érintett petevezeték területén érezhető. 

Hüvelyi vérzés

A méhen kívüli terhesség során előfordulhat pecsételő, vagy intenzív vérzés. Ez a vérzés sok szempontból eltér a menstruációhoz képest, mind az állagában vagy színében. 

Szédülés és ájulás

A méhen kívüli terhesség okozta vérzés – vagy akár belső vérzés  miatt kialakulhat szédülés, ájulás vagy általános gyengeség érzése. Ez a tünet a vérveszteség miatt jelentkezik. 

Fájdalom a vállban

Bár ritka, de néhány esetben a méhen kívüli terhesség okozta vérzés vagy irritáció miatt fájdalom jelentkezhet a vállakban.  

Hányinger és hányás

A méhen kívüli terhesség során előfordulhat émelygés, hányinger vagy hányás. Ezek a tünetek hasonlóak lehetnek a normál terhesség tüneteihez, ezért fontos figyelmet fordítani az egyéb jelekre is.  

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek a terhesség alatt teljesen más okból is megjelenhetnek, mint a méhen kívüli terhesség, így semmiképp sem javasoljuk az öndiagnosztizálást. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha hasonló tüneteket tapasztalunk magunkon! 

 

A méhen kívüli terhességet kimutatják az otthoni tesztek? 

A méhen kívüli terhesség kimutatására használt terhességi tesztek általában nem tudnak specifikusan megkülönböztetni egy méhen kívüli terhességet a normál terhességtől. A terhességi tesztek általában az emberi chorionic gonadotropin (hCG) hormont mutatják ki, amely a terhesség alatt termelődik. 

A méhen kívüli terhesség esetén is termelődik hCG hormon, bár általában alacsonyabb szinten, mint a normál terhesség esetén. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt mutathat, még ha méhen kívüli terhesség is áll fenn. 

A méhen kívüli terhesség diagnózisához általában más módszerekre van szükség, például ultrahangvizsgálatra és vérvizsgálatokra. Az ultrahangvizsgálat segít megállapítani a terhesség helyét, a vérvizsgálatok során pedig figyelemmel kísérik a terhességi hormonok, például az hCG szintjét, amelyek eltérései a normális terhességi tartománytól arra utalhatnak, hogy méhen kívüli terhesség áll fenn. 

 

Mikor jelentkeznek a tünetek? 

A méhen kívüli terhesség tünetei változhatnak, és az időpontjuk is eltérő lehet az egyének között. Általában a tünetek a terhesség előrehaladtával az első 6-8 hétben jelentkeznek. 

 

A méhen kívüli terhesség hatása a menstruációra 

Elmaradt menstruáció: A méhen kívüli terhesség esetén előfordulhat, hogy a menstruáció elmarad vagy késik. 

Változó vérzésmennyiség és jelleg: Egyes esetekben tapasztalhatunk vérzést a méhen kívüli terhesség alatt. Ez a vérzés lehet foltokban vagy akár nagyobb intenzitásban. A vérzés időzítése és mennyisége változhat, és eltérhet a normál menstruációs ciklustól. Előfordulhat szokatlanabb jellegű sötétebb vagy barnás vérzés is. 

 

A méhen kívüli terhesség kezelése 

A méhen kívüli terhesség kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel, hogy eltávolítsák a terhességet a méhen kívüli helyről. A kezelés célja a terhesség megszüntetése és a komplikációk megelőzése. Az alkalmazott kezelési módszer függ többek között a terhesség megtapadás helyétől, egészségi állapotunktól vagy hogy melyik hétben járunk. 

Laparoszkópia: Ez a leggyakrabban alkalmazott sebészeti eljárás a méhen kívüli terhesség kezelésére. A laparoszkópia során kis metszéseket ejtenek a hason és egy vékony csövet helyeznek be, amely segítségével vizsgálják és eltávolítják megszüntetik a méhen kívüli terhességet. Ez a módszer eredményezi a leggyorsabb gyógyulást. 

Laparotómia: Ez a hagyományosabb, nyitott sebészeti beavatkozás, amikor a méhen kívüli terhesség eltávolításához nagyobb metszést ejtenek a hasfalon. Ez a módszer általában akkor alkalmazható, ha a méhen kívüli terhesség súlyos vagy előrehaladott. 

Gyógyszeres kezelés: Ha a méhen kívüli terhesség korai stádiumban van, és a nő egészségi állapota megengedi, metotrexát nevű gyógyszert is alkalmazhatnak. Ez a gyógyszer segít a terhesség leállításában és a sejtek felszívódásában, és elkerülheti a sebészeti beavatkozást.  

 

Gyakran ismételt kérdések a méhen kívüli terhességgel kapcsolatosan 

Melyek a méhen kívüli terhesség leggyakoribb tünetei? 

A méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozhat i alhasifájdalom, hüvelyi vérzés, fájdalmas közösülés, szédülés és ájulás, valamint hányinger és hányás. 

Milyen tesztekkel lehet kimutatni a méhen kívüli terhességet? 

A méhen kívüli terhesség kimutatására általában vérvizsgálatot végeznek a terhességi hormon (hCG) szintjének ellenőrzésére, valamint ultrahangvizsgálatot, amely segít meghatározni a terhesség helyét. 

Milyen kezelési lehetőségek vannak a méhen kívüli terhesség esetén? 

A méhen kívüli terhesség kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel, amely lehet laparoszkópia vagy laparotómia. Bizonyos esetekben a metotrexát nevű gyógyszer is alkalmazható a terhesség megszüntetésére. 

Mi a teendő, ha gyanítom, hogy méhen kívüli terhességem van? 

Ha gyanúja van méhen kívüli terhességre, fontos, hogy azonnal konzultáljon orvosával! Az orvos a megfelelő vizsgálatokat elvégezve tudja diagnosztizálni a helyzetet és meghatározni a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget. 

Milyen szövődmények lehetnek a méhen kívüli terhesség esetén? 

A méhen kívüli terhesség súlyos szövődményeket okozhat, mint például a petevezeték vagy más szervek károsodása, belső vérzés vagy fertőzés. Ezért fontos a mielőbbi kezelés és beavatkozás. 

 

Ismerd meg az ADAMO termékeket:

Babahinta

Babafészek

Játszószőnyeg