Miért jó a babafészek?

Gondoljunk bele, mielőtt megszületett a kisbabánk, 9 hónapig a lehető legmelegebb, legbiztonságosabb környezetben volt, ahonnan kikerülve annyi új, idegen dologgal találkozik, még akkor is, ha nem visszük ki a házból. A kiságy, legyen bármilyen apró, a babánkkal benne hatalmasnak fog tűnni, és ő is annak fogja érezni.

A fészek, a maga puhaságával segíthet neki, hogy újra megtalálja azt a nyugalmat, ami elengedhetetlen számára, amit megszokott.  Igazából olyan, mint egy mini ágy, párnás szélekkel, amik körülveszik, és segítenek neki, hogy majdnem olyan védve érezhesse magát, mint az édesanyja hasában, ölében. Ennél egy baba sem vágyik többre az első hónapokban, és így akkor is megadhatjuk ezt nekik, ha valamiért nem tudjuk, vagy nem szeretnénk hordozni, ha éppen dolgunk van, és nem tudjuk kézben tartani.

Sokan a kiságyba is beleteszik, ebben alszik napközben is a baba. Ez azért jó, mert a fészket a kiságyból ki tudjuk venni, kivihetjük magunkkal a nappaliba, át a nagyszülőkhöz, barátokhoz, és bárhol teljesen otthon érezheti magát a kisbabánk. Mindenhol a saját, megszokott illatot fogja érezni, és attól sem kell tartani, hogy macerás lesz magunkkal cipelni, mert nem az. Könnyű, és egyszerűen vissza lehet csomagolni, így a tisztasággal sem lesz gond. Sőt, ha alátesztek valamit, hogy mégse a földön legyen, szabadtérre is vihetitek. Lehet benne kényelmesen pelenkázni, nem kell ahhoz is külön helyet keresni.

Azoknak is segítség lehet, akik úgy döntenek, a kisbabájukkal alszanak, legalábbis az első időkben. Sokan ilyenkor egész éjjel félálomban izgulnak, nehogy véletlenül ráfeküdjenek a picire. Vannak, akik vitatják, teljesen biztonságos-e, de annál biztosan jobb, mint amikor simán a szülők között fekszik az újszülött. Ő is nyugodtabban alszik egy nyugodt szülőpár mellett. Egy következő posztban majd elmeséljük, akik tartanak tőle, miért, mit mondanak, de most szeretnénk inkább a pozitívumokra rámutatni.

Az biztos, hogy nem tud kigurulni belőle, és a szülők is nehezen fekszenek rá, ha elalszanak. Érdemes egyébként egy fejmagasságban lenni a babával, így annak is csökken a kockázata, hogy álmunkban véletlenül a fejét is betakarjuk.

A fészek egészen addig biztonságos, még a kisbaba el nem kezd kúszni, mászni. Onnantól viszont nem szabad például a kanapén felügyelet nélkül hagyni – előtte sem ajánlott, de azért annak elég kicsi az esélye, hogy egy pár hetes baba kimászik belőle és leugrik, de persze bármi történhet –, mert könnyen veszélyessé válhat egy sima forgolódás is benne. Nagyjából 8 hónapos korig szoktuk ajánlani, utána már nem is annyira kényelmes neki, mint addig volt.

Amiről feltétlenül győződjetek meg fészekvásárlás előtt, hogy az anyaga könnyen tisztítható, levehető a huzata. Senki nem szeretne foltos, nem a legillatosabb helyen aludni, a kisbabád pedig pláne nem.

Mint mindenben, amit nekik veszünk, a fészek esetén is próbáljunk meg a legjobb minőségre törekedni, főleg azért, mert általában azok a legbiztonságosabbak, nincsenek rajtuk összevissza kilógó madzagok, és sokkal tovább bírják jó állapotban, mint a gyengébb társaik.

Azt azért így a végén szeretnénk elmondani, hogy a fészek, bármennyire szuper, kényelmes, gyönyörű dolog, nem csodaszer. Nem biztos, hogy egy nem-olyan-jó-alvó baba ebben gond nélkül végig fogja aludni évekig az éjszakákat – de lehet. És ha csak egy kicsit is nyugodtabban pihenünk tőle, akkor már megéri. Nem?