NAGY NYÁRI GYEREKKÖNYV AJÁNLÓ

Paolo Mancini, Luca de Leone: Óvd a bolygót!

Tudjátok, mennyire szívügyünk a környezetvédelem, és minden, ami ezzel kapcsolatos, mi is mindent megteszünk, hogy csak természetes anyagokat használjunk a termékeinknél. Nemrég jelent meg az Óvd a bolygót! sorozat, aminek eddig négy része kapható: Szemét, Papír, Víz és a Műanyag alcímekkel. Nagyon jól válaszolja meg a gyerekek kérdéseit ezekben a témákban, biztos, hogy az elolvasásuk után sok kis taggal majd a környezetvédők köre!

Magali Le Huche: Pepe 

Másik nagy kedvencünk, ami szintén a kisebbeknek szól, ismét egy sorozat, a Pepe könyvek. Elsőre ijesztőnek tűnhetnek, mert mindegyik zenél – de ez ne tartson vissza senkit, nem azok közé a játékok közé tartoznak, amiket miután megkapunk, igyekszünk a legmélyebb fiók legmélyebb részére száműzni, hanem tényleg nagyon szórakoztatóak és nem utolsó sorban rengeteget lehet belőlük tanulni. Pepe megismerteti a gyerekeket Mozarttal, Vivaldival, afrikai zenével, az operával, és még sorolhatnánk a kalandjait. Utazáshoz is szuper, mert mindegyik könyv több zenei részt is tartalmaz – amiket azért nem ígérjük, hogy egy hosszabb úton nem fogtok enyhén megunni, de amég a gyerekek békében utaznak, ez belefér, nem?

Fedezd fel! Óceán

A tengerek, óceánok nagyok, ismeretlenek. Sok kisgyerek amikor először találkozik velük, megijed, ami nem is csoda, hullámzik, hűvösebb, mint amihez addig szokott, és nem tudják, mi van alattuk. Ebben segíthetünk nekik, ha utazás előtt együtt átolvassuk a Fedezd fel! sorozat óceánokról szóló részét.  Rengeteg mindent megtudhatnak belőle a tengeri élővilágról, a meseszerű állatokról, és így a félelem helyett egy nagy adag kíváncsisággal fognak talán belépni a vízbe. Ha pedig esetleg a dzsungelbe készülnétek – ami azért ritkább, mint a tengerpartra, de azért reméljük sokatokkal megtörténik… –, akkor ajánljuk a sorozat második részét, ami a trópusi erdőkhöz fogja meghozni a kedveteket!

Dániel András: Tengerre, kuflik!

Mi két féle embert ismerünk: akik szeretik a kuflikat, és akiket a hideg ráz már a gondolatuktól is. Szerencsére többen vannak az első csoportban, nem egy felnőtt ismerősünk is jókat mosolyog Dániel András figuráin. Ebben a kötetben a kuflik a tengerre indulnak, de nem biztos, hogy meg is érkeznek… Ami biztos, hogy megtanítják nekünk, a képzeletünk segítségével bármilyen kisebb kalandot óriásivá varázsolhatunk!

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Utolsó ajánlónk kicsit nagyobbaknak, inkább a kamaszoknak szól, akik már remekül el vannak egy jó könyvvel magukban is – igen, ez is eljön majd, nem mindig nekünk kell majd századszor is elolvasni Boribon, a kuflik, vagy bárki más kalandjait! Biztosan sokan emlékeztek a négy barátnő történetére, akik a varázserővel bíró nadrágjuk segítségével vészelnek át kisebb-nagyobb kalandokat, megoldhatatlannak tűnő helyzeteket. Sírós-nevetős történet, amit nehezen lehet letenni, de a jó hír az, hogy több része is van, több nyáron át is követhetjük a lányok izgalmas, vidám, néha keserédes életét.

+ 1 Miért voltak a dínóknak olyan nagy fogaik?

Nem tudjuk kihagyni a felsorolásból a Magyarázd el nekem… sorozat dínókról szóló részét, ami nagy segítség azoknak a szülőknek, akiknek minden nap millió kérdéssel kell szembenézniük, és nem mindig van a nyelvükön a válasz. Ha nektek is ismerős ez a helyzet, ha kíváncsiak a gyerekeitek ( ami az egyik legjobb dolog, ami velük történhet, ezt ne felejtsétek el! ),  és mindenre választ keresnek, akkor nézzétek meg ezt a könyvet, és jussunk eszetekbe, amikor bezsebelitek az elismerést, miszerint ti mindent tudtok…