ÓVJUK VÉDJÜK - AMIT TUDUNK

Nagyon találó idézet jött szembe velünk a minap:

 „CSAK AZ EMBER KÉPES ARRA, HOGY KIVÁG EGY FÁT, ABBÓL PAPÍRT KÉSZÍT, HOGY RÁÍRHASSA: VÉDJÜK A FÁKAT.”

Nem kezdjük el részletezni, miért fontos a környezetünk, a fák védelme, mert itt ülhetnénk napokig. Azzal a legtöbb ember úgy-ahogy tisztában van, hogy a fák nagyban hozzájárulnak a klíma javításához, szerepük van a talajvédelemben, védenek a zaj, rázkódások, rezgések hatásai ellen, lekötnek szennyező anyagokat, csökkentik a levegő hőmsérsékletét- és nem utolsó sorban gyönyörűek.

Szerencsére manapság reneszánszát éli a környezetvédelem, a legtöbben vagy maguktól, vagy enyhe-esetleg nem is annyira enyhe- társadalmi nyomásra elkezdtek tudatosabban élni, gondolkodni. Mi azt gondoljuk, hogy nem kell rögtön drasztikusan változtatnia mindenkinek az életén, sokkal hatékonyabbak az apróbb, de egyre sűrűbb lépések. Ezek közül a legtöbb nem is kerül hatalmas erőfeszítésbe- rendelj szelektív kukákat, komposztálj, vigyél magaddal saját bevásárlótáskát stb. Sőt, igazából akkor sem kell elbujdosni szégyenedben, ha néha nincs nálad semmi a boltban és mégis veszel egy szatyrot, vagy ne adj’ isten nincs a közelben szelektív kuka és sima szemetesbe dobsz valamit. De minél többen tesznek a világon apró vagy nagyobb lépéseket, annál előbb lesz valami látszatja is a sok erőfeszítésnek.

Éppen ezért igyekszünk a körülöttünk élő gyerekeket is több módon ösztönözni arra, hogy tiszteljék és lehetőség szerint óvják a fákat, virágokat, élővilágot. Nemrég egy ismerős kisgyereket megkérdeztünk, mit gondol, ha azt a szót hallja: „környezetvédelem.” A válasza az volt, hogy „hát nem dobálunk el szemetet, nem bántunk állatokat, ha az erdőben kivágjuk a fákat, elrontjuk az állatok élőhelyét, és csak nekünk lesz otthonunk, nekik nem.”

 

ÍME PÁR TIPPÜNK, AMI MEGKÖNNYÍTI A KÖRNYEZET TUDATOS NEVELÉST AKÁR EGÉSZEN KICSIKNEK IS, NEM OKOZ GONDOT A BETARTÁSUK A MINDENNAPOKBAN SEM, ÉS KÖNNYEN MEGSZOKJÁK, HOGYAN VIGYÁZHATNAK APRÓSÁGOKNAK TŰNŐ DOLGOKKAL A KÖRNYEZETÜKRE.

 

  • Használjuk tudatosabban a papírt, ne dobjuk ki két firkálás után. Rajzolni mind a két oldalra lehet, nem érdemes minden színhez újabb lapot elővenni.
  • Remek játékokat tudnak a gyerekek kitalálni a szemetesbe szánt papírdobozokból. Egy cipősdoboznak száz új szerepe lehet, de láttunk már WC papír gurigából készített babaházba való kukát is. A gyerekek fantáziája, ha hagyjuk, hogy az legyen, határtalan.
  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy olvasni jó. Mi több, a legjobb. (Legalábbis sokaknak.) Minél többet olvasunk, annál több könyvre van szükség, a könyvhöz pedig papírra. Ezért jó megoldás a könyvkölcsönzés, a megunt, csak porosodó könyvek továbbadása, eladományozása. Barátokkal is szuper program lehet pár havonta egy nagy könyvcsere, amolyan könyv-garázsvásár.
  • Ha zsúrt rendezel, és eldobható tányért, poharat szeretnél, használj papírt belőlük.  A végén egy mozdulattal mehet minden a szelektív szemetesbe, és mindenkinek több kedve lesz újra bulit tartani, ha megkíméled magad az órákon át tartó mosogatástól(amivel nem mellesleg rengeteg vizet spórolsz, ha kettőnél több ember volt nálatok).
  • Mutass példát, próbálj minél kevesebb élelmiszert kidobni. Szoktasd rá kicsik koruktól a gyerekeket, hogy annyi legyen a tányéron, amennyit tényleg megesznek. Így könnyebben megtanulod te is, hogy miből mennyit érdemes úgy főzni, hogy az elég legyen, de ne túl sok, és ne végezze a szemetesben az ebéd nagy része.
  • Ültess fát. Járj utána, hova mit lehet, és egyszerűen ültesd el. Jó érzés lesz évek múlva látni, hogy valami, amit te ültettél el, mekkorára nőtt, milyen állatoknak lett az otthona- és adni valamit a természetnek.
  • Kirándulj, élvezd az élővilágot- és próbálj minél kevesebb nyomot hagyni magad után az erdőben. A kitaposott útvonalakról nem csak azért nem érdemes letérni, mert esetleg eltévedhetsz, hanem azért, mert így több érintetlen felület marad.