Segítség, lázas a babám! A lázas csecsemő kezelése

Újdonsült szülőként találkozni először azzal, hogy kisbabánk lázas, rendkívül ijesztő. Az ijedelmen kívül fontos, hogy a helyzetet átgondoltan és nyugodtan kezeljük: a láz helyes kezelése rendkívül fontos, illetve nem mindegy az sem, hogy éppen mennyi idős kisbabánk: jelentősége, kezelési módja és a szükséges teendők is változhatnak. Nagy segítségünkre lehet minden esetben a védőnő, akivel már többször találkozhattál a várandóság ideje alatt is. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget minden esetben, hiszen szakértelemmel rendelkeznek és biztonságérzetet is ad, hogy van mindig kihez fordulnod a legapróbb kérdéseiddel a babával kapcsolatban. A Magyar édesanyáknak adatott meg csak ez a lehetőség, hiszen más országokban már nincs védőnői szolgálat. 

Miért leszünk lázasak? 

Először is érdemes tisztázni, hogy mit is jelent az, ha egy ember lázas lesz. Lázat általában akkor kapunk, amikor a testünk immunrendszere reagál valamilyen fertőzésre, gyulladásra vagy betegségre. Az immunrendszer által termelt fehérjék (például citokin nevű molekulák) hatására a test hőmérséklete emelkedik, ami segít az immunrendszer működésében és gátolja a kórokozók szaporodását. 

A láz tehát összességében egy olyan tünet, ami segít leküzdeni a testünkben lévő kórokozókat. Kisbabánk fiatal szervezete azonban még sok mindenre máshogy reagálhat. 

A csecsemő normális testhőmérséklete 

A csecsemő normális testhőmérséklete megegyezik egy felnőtt ember helyes testhőmérsékletével. 

 • Normális hőmérséklet: 36.0-37.2 C (külső tényezők ezt befolyásolhatják, például egy nyári kánikula) 
 • Hőemelkedés: 37.2-38 C 
 • Mérsékelt láz: 38-39 C 
 • Magas láz: 39-40.5 C 
 • Igen magas láz: 40.5C felett  

Hőemelkedés és láz esetén érdemes kisbabánk viselkedését nyomon követni. A láz mindig csak egy tünet és nem a konkrét betegség. 

Melyik korban igényel nagy figyelmet a láz?

Kisbabánk láza tehát mindenképp odafigyelést igényel, de vannak életkorok, amikor különösen érdemes odafigyelni. 

 • 6 hónapos kornál fiatalabb csecsemőnél láz ritkán jelentkezik. Ha mégis, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni! 
 • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő a 38 fokot meghaladó, 3-6 hónapos csecsemőnél pedig a 39 fokot meghaladó láz esetén általában korházi megfigyelés is szükséges lesz. 

Lázas csecsemő tünetei 

A leggyakoribb tünetek, amikkel találkozhatunk, ha kisbabánk lázas: 

 • Letargia: A csecsemő nagyon fáradtnak vagy inaktívnak tűnhet és nem akar enni, vagy játszani. 
 • Csökkent étvágy: A csecsemő kevesebbet akar enni, mint általában. 
 • Álmosság: A csecsemő álmosabb, mint általában. 
 • Sírás: A csecsemő folyamatosan sír, és nem nyugtatja meg a simogatás vagy a babahintában való ringatás sem, amelyet előtte viszont nagyon szeretett. 
 • Ingerlékenység: A csecsemő ingerlékeny, és könnyen sír. 
 • Légzési nehézségek: Ha a láz és a nehézlégzés együtt jár, azonnal orvoshoz kell fordulni. 
 • Bőrkiütés: A csecsemőnél bőrkiütés jelentkezhet a lázzal együtt. 

Ahogy láthatjuk, számtalan tünetet okozhat a láz, és nehéz emiatt felismerni. Ha azt látjuk, hogy kisbabánk viselkedése eltér az átlagostól, akkor érdemes az egészségügyi állapotot is megvizsgálni és kizárni az esetleges betegség kockázatát. 

Hogyan mérjünk lázat kisbabáknál? 

Kisbabánk lázát végbélben érdemes mérni digitális hőmérővel. Az itt mért hőmérsékletből 0.5 fokot vonjunk le, ennyivel többet mutathat a hónaljban mérthez képest. 

Végbélben egészen 3 éves korig mérhetjük akár a testhőmérsékletet, ezt követően már hónaljban javasoljuk. 

Lázcsillapítási módok kisbabáknál 

A lázcsillapítás azért egy becsapós dolog, mert csak a lázat, mint tünetet szünteti meg, nem mindig megoldás, hiszen a közérzetünk jobb lesz, viszont magát a problémát nem oldja meg. Kisbabák esetén (sőt, egészen 10 éves korig) szalicilát-tartalmú lázcsillapítókat érdemes kerülni (ilyen például az Aspirin vagy Kalmopiryn). Jó választás lehet – ha nincs allergiás tünet – a paracetamol vagy az ibuprofen. 

A gyógyszerek mellett viszont segíthet a hűtött fürdővíz is. Fontos, hogy itt kerüljük el a didergést. Ha sikeresen elértük a 38 fokot, akkor ezt a típusú lázcsillapítást kisbabáknál nem érdemes folytatni. 

Hűtőborogatás használata esetén szobahőmérsékletű, kb. 22-24 C°-os vízbe mártott törülközőbe vagy egyéb anyag segítségével hűtsük kisbabánkat.  

Gyakran ismételt kérdések 

Azonnal forduljak orvoshoz, ha kisbabám lázas?

A láz komoly tünet a kisbabáknál, így azonnali odafigyelést igényel. Amennyiben komoly lázat mérünk, akkor érdemes azonnal felkeresni védőnőnket, aki segít minket a további lépések meghatározásában. 

Mikor mondható, hogy lázas kisbabánk? 

Ha kisbabád testhőmérséklete elérte a 37.2 fokot, akkor hőemelkedése van, ha pedig a 38 fokot, akkor lázas. 

Használhatok gyógyszert a lázcsillapításhoz? 

Igen, de mindenképp kérjünk segítséget védőnőnktől! Kerüljük a szalicilát-tartalmú lázcsillapítókat. Fontos, hogy ez nem oldja meg magát a betegséget, hiszen a láz mindig csak egy tünet. 

Normális, hogy kisbabám lázas? 

Csecsemő korban a láz nagyon ritka és sokszor valamilyen, akár komolyabb betegségre utalhat. Ebből kifolyólag érdemes komolyan venni ezt a tünetet. 

Kihez fordulhatok, ha komoly a baj? 

Védőnő vagy a kórház fog tudni segíteni komoly probléma esetén. 

Mindenképp kórházi ellátás szükséges? 

A babaláz általában otthon kezelhető, amennyiben orvosunk másképp nem rendelkezik, azonban fontos, hogy folyamatosan nyomon kövessük kisbabánk állapotát. 

Mire kell különösen figyelni, ha lázas kisbabád? 

Láz esetén az egyik legfontosabb, hogy kerüljük el a kiszáradást. A kiszáradás leggyakoribb jelei a következők: száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek 

Mehet közösségbe lázasan? 

Nem, semmiképp nem javasoljuk. Először érdemes rájönni a láz okára, majd a betegség megszűntetését követően újra lehet közösségbe menni. 

A hideg fürdővíz is segíthet? 

Nem! Fontos, hogy még véletlenül se helyezzük kisbabánkat hideg vízbe. Hűtött fürdővíz segíthet a láz csillapításában, de ha nem vagyunk biztosak a megfelelő hőmérsékletben, akkor inkább válasszunk más módot a lázcsillapításra. 

Mikor forduljak azonnal orvosi segítségért? 

Vannak helyzetek, amikor nincs mire várni és azonnal érdemes orvost felkeresni. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, akkor ne várjunk semmire: 

 • A kiszáradás jeleit mutatja kisbabánk a hidratálás ellenére 
 • Görcsök esetén 
 • Új, szokatlan tünetek jelennek meg a láz hatására 
 • Több mint három napja tart a láz 
 • Nincs lehetőségünk otthon teljes felügyeletet és ápolást biztosítanunk 

Mit fognak tőlem kérdezni, ha segítséget kérek? 

Valószínűleg, amikor segítséget fogunk kérni ebben a helyzetben nagy stressz alatt leszünk. A hívást fogadó szakember a következő kérdésekre szeretne főként választ kapni: 

 • Mióta tart a láz? 
 • Ténylegesen milyen hőmérsékletet mértünk? 
 • Milyen megoldásokkal próbálkoztunk a láz csillapításának érdekében? 
 • Hidratáltuk kisbabánkat? 
 • Jelentkeztek egyéb tünetek? 

Ezek és további kérdések alapján a szakember már segíteni fog tudni megállapítani, hogy milyen további lépések kellenek a kisbaba lázának csökkentéséhez, szükséges-e további beavatkozás. 

Ne vegyük tehát félvállról, ha kisbabánk belázasodik, azonban fontos, hogy megőrizzük hidegvérünk és segítséget kérve gyorsan és hatékonyan kezeljük a problémát!