SZÍNEK

Tudjátok, látjátok, hogy szeretjük a színeket, mintákat. Fontosnak tartjuk, hogy az is megtalálja a neki való hintát vagy kiegészítőt, aki inkább a halványat, a pasztellt kedveli, és az is, aki a feltűnőbb, élénkebb mintákat. De azt tudtátok, hogy azon kívül, melyik mennyire szép, hogyan befolyásolják a színek a hangulatainkat, a mentális állapotunkat? 

Azt, hogy a színek hatással vannak az emberek lelkiállapotára, már az ókori Egyiptomban is felismerték, és elkezdték gyógyító céllal használni őket. Az alternatív gyógyászatban a fény- és színterápiát a mai napig használják, hatását azzal magyarázzák, hogy mivel minden szín egy rezgés, frekvencia része, ezért befolyásolni tudja a testünk energiáit is.

Sok mindenen múlhat, melyik színt szeretjük, és melyiktől ráz a hideg, ha csak ránézünk. Mi most csak általánosságban szeretnénk pár színről mesélni nektek egy-két érdekességet, hogy mire figyeljetek, ha a gyerekeket körülvevő árnyalatokat készültök éppen kiválasztani. Érdemes nem csak egy színre koncentrálni, inkább ötvözzük őket, hideget a meleggel – például remekül néz ki a kék-sárga, vagy a piros-zöld, mind olyan kombináció, ami biztosan pozitív hatással lesz a kicsikre!

 

Rózsaszín

A lányszobák nagy kedvence, nekünk is a szívünk csücske a halvány rózsaszín hintánk. Nem mindegy, hogy az erősebb, vagy a visszafogottabb árnyalatát választjuk, a halvány rózsaszín ugyanis kellemesen megnyugtat, ellazít. Ezzel ellentétben az intenzívebb – hasonlóan a piroshoz – inkább emeli a vérnyomást, egy izgalmas szín, magas energiaszinttel, cselekvésre ösztönöz.

 

Kék

Hideg szín, de ennek ellenére a rózsaszínhez hasonlóan békét, nyugalmat áraszt, nem véletlenül használják nagyon gyakran a hálószobákban is. Jó közérzetet teremt, stressz csökkentő hatása is van. Ezek mellett azonban figyeljünk arra, hogy étvágycsökkentőként is hathat, és ami a legzavaróbb lehet benne, hogy állítólag a szúnyogok is szívesebben mennek bármihez, aminek kék színe van.

 

 

Sárga

A fény, az optimizmus, a remény színe. Szórakozást, játékosságot kínál, és amiért mi főleg szeretjük használni: a motorikus képességek fejlődéséhez nagyban hozzájárul, pozitívan hat az idegrendszerre. Nem ajánlott azonban csak és kizárólag sárgát használni például egy szobában, mert nagy mennyiségben szorongást, idegességet, türelmetlenséget is okozhat, ami egy felnőttnél sem szerencsés, hát még egy kisgyereknél…

Ahogy fentebb írtuk, érdemes például kékkel keverni.

 

Zöld

A zöld szín maga a természet, ezért nem csoda, hogy önmagában képes harmóniát teremteni. Biztonságot, önállóságot jelenthet, mint általában a föld színek. A sötétebb árnyalatai inkább anyagi dolgokhoz, tekintélyhez kapcsolódnak, a világosabbak pedig a frissességet, az újjászületést szimbolizálják. Ahogy azonban a sárgánál, itt sem szabad túlzásba vinni a használatát, mert nem kevés negatív érzést is kiválthat, például féltékenységet, önzést.

 

Piros

A legextrováltabb, intenzívebb szín a skálán, vonzza a figyelmet és erős érzelmekkel társul – úgy is, mint szerelem, szeretet, izgalom, harag. Több pozitív hatása lehet az egészségre, testire, lelkire egyaránt, mert motivál, megtölt engergiával, kreativitásra ösztönöz, de mellette képes fejfájást okozni, és nem ajánlott az érzelmileg nem teljesen stabil embereknek sem a piros túlzott használata.

 

Mint mindenben, a színek használatánál is érdemes a mértékletességre törekedni, a túl sok szín, túl sok minta csak túlstimuláláshoz vezet. Mi is próbáljuk megteremteni az egyensúlyt a merész, intenzívebb és a visszafogott, halvány színek között, hogy a babák, kisgyerekek mindig békében és biztonságban érezzék magukat akár a hintákban, akár a kiegészítők mellett. Nem biztos, hogy egy nehezebben evő kisbaba a rózsaszín hintától varázsütésre dupla adagot kezd majd mindenből enni, és az sem, hogy a folyamatos éjszakai ébredésekre a szoba teljes átfestése a válasz – de átgondolni talán érdemes, egészen meglepő összefüggéseket is megfigyelhetünk, próbáljátok ki!