VÁLASZD A HAZAIT

Te pedig egy hosszú nap után hajlamos is vagy elhinni, hogy ott tényleg minden megvan egy helyen, amit keresel, nem szeretnél még négy különböző helyre bemenni a vacsora összes hozzávalójáért csak, hogy elmondhasd, minden termék hazai. És ez, őszintén szólva, teljesen érthető. Ha azonban megpróbálod rávenni magad, hogy előre gondolkodj, elkezded megtervezni a vásárlásaidat- előfordulhat, hogy a hosszú napod után egyáltalán sehova nem kell majd bemenned, hiszen már előre mindent elintéztél a hét legelején-vagy legvégén. A hipermarket helyett elmentél hétvégén a közeli gazdaságba, ahol megkaptad a zöldséget, gyümölcsöt, esetleg húsokat is, a hiedelmekkel ellentétben még csak nem is tízszeres áron. Ezzel pedig sokat tettél nem csak magadért, de azért a helyi vállalkozóért is, akinél voltál.

A fenti példa bármire behelyettesíthető- élelmiszer, ruha, játék, szolgáltatások,nagyjából  bármit megkaphat már az ember a saját városában is, helyi emberektől. Elmondjuk, szerintünk miért jobb a hazai terméket választani, hátha másnak is megjön a kedve hozzá.

 

1. Segíti a helyi gazdaságot

Egy erős és fenntartható helyi gazdaság megalapozásához fontos a helyben vásárlás, hiszen így a pénz nagy része ott marad helyben, kvázi körbejár.

 

2. Munkahelyeket teremt

Minél sikeresebb egy kisebb vállalkozás, annál több ember szükséges a működéséhez. Gondolj csak bele, ha egy magyar tervezőtől vásárolsz ruhát, ő magyar varrónőkkel fogja azt megvarratni, és minél többen rendelnek tőle, annál több plusz segítségre lesz szüksége. Igen, drágább is lesz, mint amit fillérekért varrnak valahol a világ másik oldalán, de cserébe lesz egy maradandóbb darabod- jó esetben.( Persze előfordul az is, hogy a végén nem éri meg 100%-osan a termék ára, mert nem tart tovább, mint az ezer forintos ázsiai póló, de szerencsére ez a ritkább.)

 

3. Eredeti maradhatsz

A fast fashion márkák egyik nagy hátránya-számos másik mellett, de most ez a bejegyzés nem erről szól- az az, hogy nagyjából ugyanolyanok. Ha egyedi, vagy legalábbis nem tömegterméket szeretnél, azt nem a bevásárlóközpontban fogod megtalálni, ahhoz fel kell fedezned kisebb üzleteket.

 

4. Személyesebb, barátságosabb közeg

Mennyivel jobb érzés olyan helyen vásárolni, ahol az eladót érdekli is, mit és miért veszel, nem? Rögtön más hangulatod lesz neked is, ha nem egy unott eladó néz rád, akit láthatóan egyáltalán nem érdekel, miért vagy ott- vagy az, hogy ott vagy- hanem egy mosolygós ember, akinek érdeke, hogy vissza akarj oda menni.

 

5. Egészségesebb

Gondolj bele, hogy te mennyire elfáradsz egy nagyobb utazás során. Most gondolj bele, hogy egy zöldség, vagy egy gyümölcs hogyan „érezheti” magát egy több napos út után. Ő mégis jobban néz ki utána, mint te- ami lássuk be, furcsa. Nem kell örökre lemondani a narancsról, banánról, vagy bármelyik amúgy nagyon finom déli gyümölcsről, de ha egy mód van rá, vegyük a szezonális, itthon is termő dolgokat. Frissebbek, sokkal finomabbak, kevesebb – vagy semennyi- vegyszert tartalmaznak.

 

6. Jót tesz a környezetnek

Valószínűleg jobb, ha egy termék mondjuk csak 30 km-t utazik, mintha több ezret. Azok a zöldségek, gyümölcsök, amik nem a naptól érnek meg, nagyon sok plusz energia felhasználásával lesznek „készen”. Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik a városokban, próbáljátok ki őket, felüdülés lesz műanyag dobozok és zacskók nélkül hazamenni.

 

Ha körülnézünk, nagyon sok olyan vállalkozást találunk a környezetünkben, ahol úgy vásárolhatunk, hogy azzal velük és saját magunkkal is jót teszünk. Olyan embereket megismerhetünk, akik inspirálhatnak a kitartásukkal, szorgalmukkal, akik a legnagyobb tömegtermelés mellett is létrehoztak valami egyedit, valami sajátot. Igazad van, ha azt mondod, sokuk szinte megfizethetetlen- de próbáld a nagyobb képet nézni. Minél többen választják őket a tömegcikkek helyett, annál előbb lehetnek barátibbak az ő áraik is. Minél több egészséges, friss, kezeletlen ételt eszel, annál kevesebbet kell majd bármilyen kezelésre, gyógyszerre költened. És a sort bármeddig lehet folytatni.