ZERO WASTE

Manapság egyre többen érzik azt, hogy a világ egyszerűen túl sok. Túl sok az inger, túl sok a választási lehetőség, túl sok a felesleges dolog körülöttünk. Az egyik módja, hogy kicsit enyhítsünk ezen, ha utánanézünk, mi is az a zero waste, és elkezdjük lassan a mindennapjaink részévé tenni. Elsőre könnyűnek tűnhet, valójában sok időre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy a hulladékmentesség az életünk természetes része legyen, és hosszútávon is az maradjon. Ahhoz, hogy a kezdeti lelkesedés kitartson, érdemes lépésről lépésre haladni.

 

Van pár alap tipp, amit ha az ember nekiáll utánajárni, hogyan tudna kevesebb szemetet termelni, rögtön száz helyen is olvashat: ne vegyél eldobható szatyrot a boltban, ne használj műanyag üveget, vigyél helyette kulacsot, sőt, egyáltalán ha lehet semmilyen műanyagot ne használj, próbáld helyettesíteni, ne kérj extra dobozt ha ételt viszel valahonnan, csomagoltasd a sajátodba stb.

 

MI EZEKEN KÍVÜL SZERETNÉNK PÁR ÖTLETET ADNI, MIVEL CSÖKKENTHETITEK A TITEKET KÖRÜLVEVŐ SZEMETET, HA ÚGY ÉRZITEK, TÚL SOK VAN BELŐLE. 

 

  1. Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik szerencsére, ahol kimérve kaphatod meg azt, amit a nagyobb boltokban alaposan akár több réteg műanyagba csomagolnak. Ne csak rizsre, vagy müzlire gondoljatok, a legtöbb ilyen boltban már nagyjából bármit meg lehet vásárolni így, például natúr kozmetikumokat, tisztítószereket. Ezekhez mind viheted magaddal azt a tárolót, amiben otthon is tartod.
  2. Ha már szó esett a kozmetikumokról: amiket a nagyobb drogériákban látsz, azokkal általában a kisebbik  gond az, hogy mibe van éppen csomagolva. A nagyobb baj, hogy tele vannak olyan adalékanyagokkal, hogy ha mindenki elolvasná és tudná, mit is ken az arcára/hajára/kisbabájára, az biztosan nem egy gyártót érzékenyen érintene- mert senki nem venné meg. Sampont, tisztítószert, krémet, akár fogkrémet is nagyon egyszerűen és nem utolsó sorban nagyon olcsón elő tudod állítani saját magadnak is, az interneten millió recept van, amiből lehet választani.
  3. A kisbabádnak is sokkal jobb, ha a nedves törlőkendő helyett keresel olyan puha, természetes anyagot otthon, amit nem sajnálsz kisebb darabokra vágni, és azt benedvesítve törölgeted meg, amit meg kell. Aztán persze nem a kukába megy, csak a mosásba.(Persze alkalom adtán a kukába, van az a helyzet, amikor zero waste ide, környezetvédelem oda, semmi és senki nem fog rávenni, hogy betedd a mosásba..legalábbis bevalljuk, nálunk van ilyen.)
  4. Hasznosíts újra mindent, amit lehet. Ez lehet töretlen üveg, papír, konzervek, alumínium vagy néhány műanyag. Ha módod van rá, kerüld az olyan anyagú terméket, ami kidobás után biztosan a hulladéklerakóban végzi.
  5. Szívünk szerint mi is mindent megvennénk a gyerekeinknek, amit csak meglátnak, és amit szeretnének. Próbáld meg végig gondolni, valójában mennyire kell az a rettentően vágyott játék neki, tovább fog-e a játszani vele ,mint mondjuk 10 perc. Vagy fél nap. És ha megunja, eltörik, mi lesz a sorsa: tovább lehet-e esetleg majd adni valakinek, meg lehet-e javítani, vagy simán a szemétben végzi.
  6. Gyerekzsúrokon gyakori látvány, hogy megőrülnek a tortáért, verseny van, ki kap először-és pár falat után ott marad az egyébként isteni süti, sok gyerek nem tud egy egész szeletet megenni, és mivel már a szülők sem tudják, melyik kié, megy minden a szemétbe.  Erre megoldás lehet, hogy nem klasszikus, háromszög  szeletet vágunk nekik, hanem először félbe a tortát, onnantól egyenes szeleteket, majd azokat még kisebbekre. Így bárki kérhet még, ha megette, aki nem eszi, ott sem kell nagy adagot kidobni- és láss csodát, a végén lesz, hogy a szülőknek is jut majd belőle, talán nem is csak szétnyomkodott maradék.

NEM SZERETNÉNK ÁLSZENTNEK TŰNNI, A LISTÁNKRÓL NEM EGY DOLOG VAN, AMINEK A BETARTÁSA NEM EGYSZERŰ NEKÜNK SEM. VAN, AKI A SAMPONJÁHOZ RAGASZKODIK MINDEN ÁRON, MÁS A GONDOLATTÓL IS BORZONG, HOGY MONDJUK TÖRLŐKENDŐ HELYETT EGY FELVÁGOTT PÓLÓVAL TÖRÖLGESSE A KISBABÁJÁT. A GYEREKEINKNEK IS SOKSZOR MEGVESSZÜK AZT IS, AMIRŐL VALÓJÁBAN TUDJUK, CSAK A PILLANATNYI ÖRÖM MIATT KELL. DE SZÉPEN LASSAN HALADUNK, ÉS SOK OLYAN DOLOG VAN, AMI AZ ELEJÉN EXTRÉMNEK TŰNT, MOSTANRA VISZONT A VILÁG LEGTERMÉSZETESEBB DOLGA.